ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε χώρο ΑμΕΑ - Καταψηφίστηκε η αύξηση

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε χώρο ΑμΕΑ - Καταψηφίστηκε η αύξηση

Η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε πρόταση νόμου για αύξηση του εξωδίκου προστίμου για στάθμευση σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα, από €300 που προβλέπεται σήμερα σε €500. Υπερ ψήφισαν 4 βουλευτές, 35 εναντίον, ενώ υπήρξε και μια αποχή. Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου.

Η πρόταση που καταψηφίστηκε προέβλεπε ακόμα σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος το πρόσωπο που παρανόμησε σε υπόκειται σε δίωξη, με πρόνοιες για ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή/και χρηματική ποινή μέχρι €3.000 ευρώ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια Βουλευτές σημείωσαν ότι το υφιστάμενο πρόστιμο είναι αρκούντως αποτρεπτικό, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άλλων μέτρων πέραν των εξωδίκων για καλύτερη συμμόρφωση.

Ο εισηγητής της πρότασης Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι ο ίδιος έχει περισσότερες ευαισθησίες από αυτούς που δεν υποστηρίζουν την πρόταση, ενώ σημείωσε ότι η πρότασή του στηρίχθηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Μεταφορών.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συγκεκριμένη παράβαση, αφού αυτοί που τη διαπράττουν είναι συνειδητά που δεν σταθμεύουν σε άλλο χώρο στάθμευσης.

Είπε, επίσης, ότι δεν θεωρεί ότι μόνο μέσα από την αύξηση των ποινών μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση και τόνισε την ανάγκη για καλύτερη αστυνόμευση, ενσυναίσθηση και παιδεία γύρω από το θέμα. Χαιρέτισε, εξάλλου, την πρόθεση του Υπουργού Μεταφορών να φέρει νομοσχέδια το επόμενο χρονικό διάστημα για μέτρα όπως η ρυμούλκηση οχημάτων και η αφαίρεση πινακίδων. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος θα καταθέσει κι άλλες προτάσεις νόμου για άτομα με αναπηρίες σύντομα.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε και η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των χώρων στάθμευσης για ΑΜΕΑ, των οποίων όπως είπε η ανεξάρτητη διακίνηση είναι ζωτικής σημασίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ επιπρόσθετων μέτρων, με εμπλοκή και της παιδείας, αλλά και πραγματοποίηση εκστρατειών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης τάχθηκε εναντίον της αύξησης του εξώδικου προστίμου, αναφέροντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς προτάσεων νόμου για αλλαγές στη νομοθεσία που προνοούν αυξήσεις για οδικές παραβάσεις.

Σημείωσε ότι αύξηση ενός προστίμου πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει έξαρση της παραβατικότητας και στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε μείωση κατά 60% στις καταγγελίες από το 2019.

Σημείωσε την ανάγκη οι ποινές να είναι αναλογικές, ενώ είπε ότι η επιβολή ενός τόσο υψηλού προστίμου μπορεί να είναι καταστροφική για κάποιες οικογένειες. Είπε επίσης ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον αρμόδιο Υπουργό ρυμούλκηση οχημάτων κάτι που, ωστόσο, ακόμα δεν υλοποιήθηκε. Παράλληλα χαρακτήρισε λαϊκισμό αναφορές που άκουσε σε ΜΜΕ ότι θα πρέπει στις ευρωεκλογές να ψηφιστούν μόνο αυτοί που τάσσονται υπέρ της πρότασης και ανέφερε ότι οι ευαισθησίες δεν είναι προσωπική υπόθεση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι δεν θα ανεχτούν κάποιοι να επικαλούνται περισσότερες ευαισθησίες από οποιονδήποτε συνάδελφο. Σημείωσε ότι ήδη υπήρξε αύξηση ποινών για το θέμα δύο φορές και από €85 το πρόστιμο πήγε στα €300, ενώ στην πρώτη συνεδρία της αρμόδια Επιτροπή επί του θέματος τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και η Αστυνομία και το Υπουργείο Μεταφορών, ανέφεραν ότι περαιτέρω αύξηση των ποινών δεν βοηθά πλέον.

Σημείωσε την ανάγκη και άλλων μέτρων όπως ρυμούλκηση οχημάτων, αφαίρεση πινακίδων και είπε ότι τόσο ο κ. Ορφανίδης όσο και ο ίδιος έκαναν αυτή την εισήγηση στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος τους είπε ότι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτά τα μέτρα. Σημείωσε, επίσης, ότι για έναν που έχει οικονομική ευχέρεια η αύξηση της ποινής δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά, όμως για ένα ευάλωτο νοικοκυριό δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι στην Επιτροπή Μεταφορών υπάρχουν ακόμα 8 προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες προβλέπουν τη χαλάρωση των όποιων μέτρων υπάρχουν σήμερα. Ανέφερε ότι ο ίδιος με τροπολογία υπέβαλε μια μεσολαβητική πρόταση, να είναι η αύξηση του προστίμου €100 ευρώ την πρώτη φορά και €200 για δεύτερη παράβαση, ώστε να συγκεραστούν οι αντίθετες απόψεις. Παρόλα αυτά είπε ότι ακόμα και αν καταψηφιστεί η τροπολογία του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης νόμου. Σημειώνεται ότι η τροπολογία του κ. Μουσιούττα καταψηφίστηκε επίσης από την Ολομέλεια.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η Βουλή ψήφισε ήδη αυστηρή νομοθεσία για πρόστιμο €300. Επίσης τάχθηκε εναντίον των μεγάλων διοικητικών προστίμων και είπε ότι «το έχουμε παρακάνει για το θέμα» αυτό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε ότι όλοι έχουν ευαισθησίες για το θέμα, ωστόσο τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αναλογικά και να μην έχουν εξοντωτικό χαρακτήρα για την κοινωνία σε μια δύσκολη συγκυρία.

Σημείωσε ακόμα ότι το κράτος έχει πολλά ακόμα να κάνει πριν θεσμοθετήσει η Βουλή αύξηση προστίμων, όπως οι καλύτεροι τροχονομικοί έλεγχοι για να σταματήσει η παρανομία, η καλύτερη σήμανση των αναπηρικών χώρων στάθμευσης, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί επίσης το θέμα της στάθμευσης σε πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα χρήματα από τα εξώδικα θα πρέπει να δαπανούνται στην ενημέρωση ώστε να καλλιεργηθεί η πρόληψη.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι διαφάνηκε ότι υπάρχει τεράστια βελτίωση με τις υφιστάμενες ποινές και δεν θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω δρακόντεια μέτρα. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της πρότασης, είπε ότι ο σκοπός δεν πρέπει να είναι να επιφορτιστούν τα δικαστήρια με περαιτέρω υποθέσεις για το θέμα αυτό. Σημείωσε την ανάγκη εκστρατειών για το θέμα και καλύτερης σήμανσης των αναπηρικών χώρων στάθμευσης. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ ήταν η πρώτη που έφερε εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι η ευαισθητοποίηση δεν γίνεται μόνο με εξώδικα, ενώ υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, όπως η ρυμούλκηση οχημάτων. Είπε, επίσης, ότι κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να πει ότι ο κ. Αποστόλου έφερε αυτή την πρόταση επειδή είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ωστόσο ανέφερε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει κάτι τέτοιο, αφού ο κ. Αποστόλου είναι διαχρονικά ευαισθητοποιημένος σε αυτά τα θέματα.

Απαντώντας, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2023 πριν ακόμα καν σκεφτεί ότι θα ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι αν υπήρχαν καλές δημόσιες συγκοινωνίες δεν θα γινόταν αυτή η συζήτηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η ευαισθησία αποδεικνύεται στην πράξη με διάφορους τρόπους, και ότι το πρόστιμο των €300 είναι αρκούντως αποτρεπτικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top