ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση ΠτΒ με Υπ.Εξωτερικών Ανδόρρας: Η στήριξη στο Κυπριακό και το μεταναστευτικό

Συνάντηση ΠτΒ με Υπ.Εξωτερικών Ανδόρρας: Η στήριξη στο Κυπριακό και το μεταναστευτικό

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας κ. Imma Tor Faus, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο. Την κ. Tor Faus συνόδευε η Πρέσβης της Ανδόρρας με διαπίστευση στην Κύπρο, κ. Gemma Cano Berne.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ανδόρρας, στη βάση αρχών και των κοινών χαρακτηριστικών τους ως μικρών κρατών.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Ανδόρρας σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επίλυσή του. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, τονίζοντας ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, η Τουρκία εξακολουθεί να καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Πρέπει, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειές της εναντίον της Κύπρου και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών» δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή, τόνισε.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και την ελπίδα ότι το νέο Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα συμβάλει στην επίτευξη της αναγκαίας αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, ώστε το μείζον αυτό ζήτημα να τύχει συλλογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η Κύπρος έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες της και αυτό αποβαίνει εις βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Επισημαίνοντας δε τη σύνδεση του μεταναστευτικού ζητήματος με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι πρέπει οι ηγεσίες να απευθύνονται με ξεκάθαρες θέσεις στους πολίτες και να τονίζουν τη σημασία προάσπισης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Η κ. Tor Faus επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη στήριξη της Ανδόρρας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στην επίλυσή του. Εξέφρασε κατανόηση για τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και, παράλληλα, εκτίμηση για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ως ενδεικτικό παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα μικρά κράτη στη διαχείριση καίριων ζητημάτων.

Η κ. Tor Faus ενημέρωσε, εξάλλου, την Πρόεδρο της Βουλής για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ανδόρρας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν δυνατοί τρόποι περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ετοιμότητα του Σώματος για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς το Κοινοβούλιο της Ανδόρρας στα θέματα αυτά και για την περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας ευρύτερα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Καιρός: Ξυπνάμε με ήλιο και μετά… τοπικές βροχές – Παρόμοιο σκηνικό και τις επόμενες μέρες

Η ιστορία του «πιο στοιχειωμένου σπιτιού» - Η υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη για περισσότερα από 100 χρόνιαΑνάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Μόλις 14 ημέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με αλληλοκατηγορίες κομμάτων και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top