ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική αύξηση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, απομακρύνοντας τη μείωση επιτοκίων

Σημαντική αύξηση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, απομακρύνοντας τη μείωση επιτοκίων

Μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη σημείωσαν τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω της αύξησης των διαδικτυακών εισπράξεων στις αλυσίδες λιανικής πώλησης, γεγονός που αποδεικνύει σε μεγαλύτερο βαθμό ότι η αμερικανική οικονομία έκλεισε το πρώτο τρίμηνο σε θετικό έδαφος.

Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και η οποία ακολουθεί τα στοιχεία για ισχυρή αύξηση της απασχόλησης τον Μάρτιο και για αύξηση του πληθωρισμού, ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αυτό ώθησε τους οικονομολόγους της Morgan Stanley να αυξήσουν την εκτίμησή τους για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το πρώτο τρίμηνο σε 2,7%, σε ετήσια βάση, από 2,4%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

"Η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της κατανάλωσης είναι άλλος ένας λόγος για να εκτιμήσουμε ότι η Fed θα περιμένει περισσότερο διάστημα, προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, κάτι που τώρα πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο Andrew Hunter, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την περιοχή των ΗΠΑ.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν ότι οι πωλήσεις ανέκαμψαν κατά 0,9% αντί του 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως αγαθά και δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, θα αυξάνονταν μόλις 0,3% τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα 4,0% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, οι δαπάνες συνεχίζουν να διατηρούνται, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για δυσπραγία των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα και αυτό λόγω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Bank of America για τις πιστωτικές κάρτες έδειξαν ότι οι δαπάνες των χαμηλότερων εισοδημάτων συνεχίζουν να ξεπερνούν τις δαπάνες των υψηλότερων εισοδημάτων.

"Ένας σημαντικός λόγος (για αυτό) είναι ότι, αν και οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τον πληθωρισμό, είναι επίσης οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από την εύρωστη αγορά εργασίας", αναφέρουν σε σημείωμα τους οι οικονομολόγοι της Bank of America Securities.

"Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο εισόδημα έχουν δει τις μεγαλύτερες σωρευτικές μισθολογικές αυξήσεις από την έναρξη της πανδημίας", προσθέτουν.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας ανήλθαν κατά μέσο όρο στις 276.000 ανά μήνα το πρώτο τρίμηνο, έναντι 212.000 την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Η αύξηση των μισθών παραμένει πάνω από το 4,0% σε ετήσια βάση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top