ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή. Υπέρ ψήφισαν 34 Βουλευτές και εναντίον ένας.

Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Η πρόταση προνοεί τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στον Έφορο Φορολογίας η εξουσία να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, εντός δώδεκα μηνών από τον χρόνο που το δικαιούχο πρόσωπο αποκτά κατοχή της κατοικίας.

Όπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης για διάφορους λόγους που ίσως δεν βρίσκονται στον έλεγχό τους, ορισμένοι δικαιούχοι υποβάλουν τις αιτήσεις εκπρόθεσμα, όπως για λόγους υγείας ή επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό. Η πρόταση είπε, θα επιτρέψει σε αυτούς εντός 12 μηνών να υποβάλουν την αίτηση και να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαρακτήρισε πολύ σωστή την πρόταση νόμου την οποία ανέφερε ότι θα υπερψηφίσουν. Επεσήμανε παράλληλα ότι έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ρυθμίστηκε νομοθετικά το θέμα του ΦΠΑ 5% και η αγορά δεν έχει πληγεί όπως ανησυχούσαν κάποιοι, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε την τροπολογία του ΑΚΕΛ την οποία και στήριξε. Παράλληλα είπε πως όποια πρόταση νόμου και να ψηφίσουν, πάντα θα υπάρχουν κάποιες ιδιόρρυθμες περιπτώσεις που ο Έφορος Φορολογίας θα πρέπει να έχει την ευαισθησία και ευελιξία να διορθώσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top