ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτοβολταϊκά: Έχουμε φτάσει σε όρια κορεσμού; - Γιατί δεν μπορεί ο καταναλωτής να αποθηκεύει την ενέργεια

Φωτοβολταϊκά: Έχουμε φτάσει σε όρια κορεσμού; - Γιατί δεν μπορεί ο καταναλωτής να αποθηκεύει την ενέργεια

Στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ήταν φιλοξενούμενος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ, Φάνος Καραντώνης ο οποίος αναφέρθηκε για την επάρκεια του συστήματος της Κύπρου για τα φωτοβολταϊκά.

Ερωτηθείς αν αντέχει το σύστημα της Κύπρου τόσα πολλά φωτοβολταϊκά συστήματα, δήλωσε πως έχουμε φτάσει σε όρια κορεσμού και όχι μόνο δυναμικότητας του συστήματος αλλά και σε συνδυασμό με την ζήτηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πλέον σε μεγάλη περίοδο του χρόνου στην Κύπρο η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Παράλληλα σημείωσε ότι, το μεσημέρι της Παρασκευής λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν θα υπάρχει ανάγκη κλιματισμού, θέρμανσης, φωτισμού ενώ την ίδια ώρα τα φωτοβολταϊκά θα παράγουν την μέγιστη δυνάτη παραγωγή τους, συνεπώς όπως πρόσθεσε θα υπάρχει περίσσια παραγωγή η οποία δεν μπορεί να διοχετευτεί απευθείας στη ζήτηση κι ούτε να αποθηκευτεί.

Επιπρόσθετα δήλωσε πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι χρησιμοποείται το δίκτυο ως μια μεγάλη μπαταρία στην οποία ρίχνεται μέσα η περίσσια ενέργεια και χρησιμοποιείται τις απογευματινές ώρες πληρώνοντας ένα μικρό τέλος για την χρήση δικτύου το οποίο αντικατοπρτίζεται στη χρήση ενέργειας στο δίκτυο.

Θα πρέπει, συνέχισε, ο καταναλωτής να έχει ενεργό ρόλο και να διαχειρίζεται την ενέργεια στον μέγιστο βαθμό και να αποθηκεύει ενέργεια στο υποστατικό του για την χρησιμοποιεί στις ώρες που θα βρίσκεται στο σπίτι και θα την έχει ανάγκη.

Το καθεστώς στήριξης, σημείωσε ο κ. Καραντώνης, των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι απαρχαιομένο και συνέχισε πως «το γεγονός ότι σήμερα επιχορηγείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και όχι η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης, είναι λάθος».

Καταληκτικά, δήλωσε πως το σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη των έξυπνων μετρητών που μπορεί να δώσει το κίνητρο ή το αντικίνητρο του καταναλωτή για να τον οδηγήσει στην αποθήκευση και την κατανάλωση.

Δείτε βίντεο: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top