ΥΓΕΙΑ

Αυτά τα επαγγέλματα προφυλάσσουν το μυαλό από την άνοια

Αυτά τα επαγγέλματα προφυλάσσουν το μυαλό από την άνοια

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος που κάνουμε στη ζωή μας. Οι παράγοντες αυτοί κυμαίνονται από τη φυσική μας κλίση σε συγκεκριμένες δεξιότητες, τις δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης και πολλά ακόμη. Οι περισσότεροι, όμως, δεν γνωρίζουν ότι καλό θα ήταν να συμπεριλάβουν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα στην επιλογή τους: Την εγκεφαλική υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, σε συνεργασία με το Κέντρο Γήρανσης Columbia και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ρίχνει φως στον πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν το μυαλό έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μετέπειτα στάδιο της ζωής. Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στο Neurology, υπογραμμίζει τη σημασία των διανοητικά απαιτητικών εργασιακών καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής για τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από το νορβηγικό διοικητικό μητρώο και τα συνδύασαν με επαγγελματικά χαρακτηριστικά περισσότερων από 300 θέσεων εργασίας από τη βάση δεδομένων του Δικτύου Επαγγελματικών Πληροφοριών (ONET) του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Υπολόγισαν έναν δείκτη έντασης καθηκόντων ρουτίνας (RTI) ως μέτρο των γνωστικών απαιτήσεων με βάση τα μετρικά στοιχεία του ONET. Ένας χαμηλότερος δείκτης RTI υποδήλωνε επαγγέλματα με περισσότερες γνωστικές απαιτήσεις.

Χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση τροχιάς με βάση την ομάδα, οι ερευνητές προσδιόρισαν τέσσερις διακριτές ομάδες με βάση τις γνωστικές απαιτήσεις των επαγγελμάτων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 30, 40, 50 και 60. Στη συνέχεια, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των ομάδων τροχιάς και της επίπτωσης στην ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) και την άνοια σε συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω, συνυπολογίζοντας μια σειρά παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, η γενική υγεία και οι συνήθειες του τρόπου ζωής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top