ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόποι για προώθηση του τουρισμού και επενδύσεων από την Κίνα συζήτησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών

Τρόποι για προώθηση του τουρισμού και επενδύσεων από την Κίνα συζήτησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών

Τρόποι με τους οποίους θα διευκολυνθεί η προώθηση του τουρισμού και των επενδύσεων από την Κίνα συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του ΚΟΤ και του ΚΕΒΕ.

Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η διευκόλυνση των διαδικασιών για τουρίστες από την Κίνα προκειμένου ο αριθμός τους, ο οποίος σήμερα φθάνει τους 1.000, να αυξηθεί στις 300.000.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων σημείωσε ότι η Κίνα είναι από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις και αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης που επιθυμεί να ενδυναμώσει και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κίνα στον οικονομικό, τουριστικό και επενδυτικό τομέα.

Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Κίνα τον ερχόμενο μήνα συνοδευόμενος από αποστολή επιχειρηματιών.

Στη σύσκεψη είπε, εξετάστηκαν τρόποι διευκόλυνσης και προώθησης και του τουρισμού και των επενδύσεων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Κύπρου και Κίνας.

“Ειδικότερα συζητήσαμε κάποια θέματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για Κινέζους πολίτες στην Κύπρο, που είναι ένα θέμα σημαντικό και πάντα μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, να δούμε τι λύσεις μπορούμε να βρούμε για διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής η οποία είναι πολύ σημαντική. Εχουμε καταλήξει σε κάποιες πρακτικές αποφάσεις και λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή”, είπε ο κ. Ζήνων.

Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα στη διαδικασία, όπως το ότι η Κύπρος διαθέτει μόνο μια διπλωματική αποστολή στην Κίνα και το ότι οι αποστάσεις στη χώρα είναι τεράστιες και είναι δύσκολο για τους αιτητές να μεταβαίνουν αυτοπροσώπως για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

“Πιστεύω ότι μέσα στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, η οποία ήταν εποικοδομητική, έχουμε βρει κάποιους τρόπους, έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία στην πορεία θα εφαρμοστούν και νομίζω ότι θα βοηθήσουν στην διευκόλυνση του ρεύματος, είτε είναι τουριστικό, επενδυτικό, επιχειρηματικό από την Κίνα στην Κύπρο”, είπε ο κ. Ζήνων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι οι τρόποι που αναζητούνται είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανονισμών και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν άλλες λύσεις που θα είναι πιο αποδοτικές, όπως π.χ. ο παροχέας. Εξήγησε ότι μπορεί η επεξεργασία των αιτήσεων αντί να γίνεται από την πρεσβεία να γίνεται από ιδιώτη παροχέα. Αυτή, είπε, είναι μια πρακτική που εφαρμόζει η Κύπρος ήδη σε άλλες χώρες και εφαρμόζουν πάρα πολλά ευρωπαϊκά κράτη για επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών.

Σημείωσε ότι σήμερα οι τουρίστες από την Κίνα φθάνουν τους 1.000, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπε ότι ο στόχος είναι να αυξηθούν στις 300.000.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένος αριθμός Κινέζων τουριστών, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αγγελος Λοϊζου είπε ότι είναι ευχάριστο αυτό το γεγονός διότι δεικνύει το περιθώριο που έχουμε μπροστά μας αλλά σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την διαφορετικότητα της μιας χώρας από την άλλη.

Ο κ. Λοϊζου εκτίμησε ότι με την επίλυση προβλημάτων όπως η θεώρηση των διαβατηρίων, θα υπάρξει το ενδιαφέρον και το περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη από την Κίνα.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ σημείωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος των 300,000 τουριστών φτάνει να βρεθούν οι σωστοί επιχειρηματίες που θα διοργανώσουν το επιχειρηματικό σκέλος αλλά και το θέμα της προσβασιμότητας.

Ο κ. Λοϊζου επισήμανε ότι η Κίνα είναι χώρα που αρέσκεται στον οργανωμένο τουρισμό και πρόσθεσε ότι αναμένουμε να δραστηριοποιηθούν αντίστοιχες εταιρείες που να προωθήσουν την προσέλκυση τουριστών.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους κρατικούς φορείς και τα υπουργεία ως άψογη και είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική.

“Εχουμε καταλήξει σε κάποιες εισηγήσεις που μπορούν να φέρουν πρακτικές λύσεις. Εφόσον η πολιτική του κράτους είναι ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι εμπορικές, επιχειρηματικές, και τουριστικές σχέσεις πρέπει και οι διαδικασίες να διευκολύνουν αυτή την προσπάθεια. Δεν πρέπει οι διαδικασίες να είναι το εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου”, σημείωσε.

Συζητήθηκαν, είπε, τρόποι με τους οποίους θα μπορούν να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια στα πλαίσια των κανονισμών και της νομιμότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εισαγωγικές όσον αφορά εμπορεύματα αλλά και εξαγωγικές όσον αφορά υπηρεσίες και επενδύσεις που έρχονται στην Κύπρο, σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό από ότι επενδύσεις από την Κύπρο στην Κίνα.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top