ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Η κυπριακή Κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου την πρόταση της κοινοπραξίας Chevron, NewMed Energy και BG Cyprus (Shell) για «βελτιστοποίηση» του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ζητώντας μάλιστα από την κοινοπραξία όπως επιβεβαιώσει εντός έξι μηνών τη συμφωνία της για συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας στις 2 Απριλίου, είχε λάβει από την κοινοπραξία την «πρότασή της για βελτιστοποίηση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος», πρόταση την οποία θα αξιολογούσε και θα ενημέρωνε σχετικά την κοινοπραξία.

Όπως ανέφερε η NewMed Energy σε χθεσινή ενημέρωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ο διαχειριστής του έργου (Chevron) έλαβε στις 30 Απριλίου επιστολή από τον Υπουργό Ενέργειας «με βάση την οποία οι προτάσεις για έγκριση ενός βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης του κοιτάσματος σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο Ανάπτυξης, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους εταίρους στους εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης στις 28 Μαρτίου 2024, δεν είναι αποδεκτές».

Σημειώνει ακόμη ότι στην επιστολή «ζητείται από τους εταίρους να επιβεβαιώσουν σύντομα γραπτώς την συγκατάθεσή τους στη διεξαγωγή της μελέτης FEED (Front-end Engineering and Design) σε περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία της επιστολής, σύμφωνα με το αρχικό Σχέδιο Ανάπτυξης, περίπτωση κατά την οποία θα δοθούν στους εταίρους (της κοινοπραξίας) ορισμένες παρατάσεις για συμμόρφωση με το ορόσημο της διεξαγωγής του FEED και με το ορόσημο για την υιοθέτηση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης».

«Η New Med, μαζί με τους εταίρους της στο κοίτασμα Αφροδίτη, προτίθεται να εξετάσει τις επιπτώσεις της επιστολής που λήφθηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση και την πιθανή πορεία δράσης, που τους είναι διαθέσιμη», αναφέρεται.

«Ανεπαρκής» η πρόταση

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρόταση της Chevron είχε διατυπωθεί στη βάση της κατασκευής πλωτής μονάδας παραγωγής υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν θεωρήθηκε στοχευμένη και ούτε περιείχε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και, ως εκ τούτου, κρίθηκε ανεπαρκής από το Υπουργείο.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε, με επιστολή του στις 30 Απριλίου, την ανεπάρκεια της πρότασης και ζήτησε με συγκεκριμένες, στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες περιγράφονται στην επιστολή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ζήτησε επίσης όπως η εταιρεία επιβεβαιώσει τη συμφωνία της για τις ενέργειες αυτές και τη δέσμευση της για ανάπτυξη του κοιτάσματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Τέλος δόθηκε χρόνος 6 μηνών για ανταπόκριση της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Καιρός: Ξυπνάμε με ήλιο και μετά… τοπικές βροχές – Παρόμοιο σκηνικό και τις επόμενες μέρες

Η ιστορία του «πιο στοιχειωμένου σπιτιού» - Η υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη για περισσότερα από 100 χρόνιαΑνάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Μόλις 14 ημέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με αλληλοκατηγορίες κομμάτων και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top