ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζονται μέτρα για αδήλωτη εργασία και Τουρκοκύπριους - Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Εξετάζονται μέτρα για αδήλωτη εργασία και Τουρκοκύπριους - Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, υπό τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Θα συζητηθεί επίσης δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους.

Το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, που θα συνέλθει στις 15:00, θα συζητήσει την αύξηση των διενεργούμενων επιθεωρήσεων και στόχευση σε συγκεκριμένους χώρους και ωράρια.

Επίσης, στην ατζέντα θα βρίσκεται η επέκταση των συντονισμένων επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας.

Θα συζητηθεί ακόμα η διασύνδεση των διαθέσιμων συστημάτων πληροφορικής και των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων για αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών.

Η διενέργεια εκστρατείας προσέγγισης των υπηκόων τρίτων χωρών ηλικίας 17 – 65 ετών που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και δεν εντοπίζονται ως νόμιμα εργαζόμενοι, αλλά και η διερεύνηση της διασύνδεσης μεταξύ των εργοδοτών που εφαρμόζουν την πρακτική της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών με τους διακινητές παράνομων μεταναστών, είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους.

Θα συζητηθεί ακόμα η διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σχετικά με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της αδήλωτης και παράνομης εργασίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους αρμόδιους φορείς.

Η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι επίσης ένα από τα μέτρα, που θα τεθεί.

Άλλα μέτρα που θα συζητηθούν είναι η επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €1000 για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας, ο διπλασιασμός του εξώδικου προστίμου σε ενδεχόμενη επανάληψη της παράβασης με νέα περίπτωση αδήλωτης εργασίας και η συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους, θα συζητηθεί η καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους, το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός θα προβεί σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στις 17.00.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στη συνεργασία Κράτους με ΚΙΤΙΟΝ για μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας

Τροχαίο στη Λάρνακα: Ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Κάποιες εταιρείες δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Μονή Αββακούμ: Απαντούν οι δικηγόροι των μοναχών στον Αρχιεπίσκοπο – Τα 20 σημεία για το καταστατικό της Εκκλησίας

Ληστές σκότωσαν γνωστό 38χρονο ηθοποιό - Συγκλονισμός στα διεθνή ΜΜΕΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top