ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Για τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες και το ταμείο που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, μίλησε στο ThemaOnline, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

«Για 4,5 χρόνια πληρώναμε τις πλαστικές τσάντες 6 σεντς τη μία, για να πάνε τα λεφτά για βελτίωση του περιβάλλοντος αλλά τα λεφτά έμειναν στα ταμεία των σημείων λιανικής πώλησης», είπε συγκεκριμένα.

«Φανταστείτε πόσο είναι το κόστος, δεν δημιουργήθηκε ποτέ το ταμείο, δεν έβρισκαν ποιος θα το αναλάβει. Τις πληρώναμε δια νόμου υποχρεωτικά και τα λεφτά έμειναν στις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τότε που έκλεισε το θέμα υπήρξε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση διότι δεν μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό και τα χρήματα να μην πηγαίνουν για το σκοπό αυτό. Ζητήσαμε και ζητούμε ακόμα να μας πουν πόσα είναι αυτά τα χρήματα και ποιοι ευθύνονται»

Στη συνέχεια, βάση νόμου καταργήθηκαν τα υποχρεωτικά 6 σεντ και απαγορεύτηκαν τελείως οι λεπτές πλαστικές σακούλες των συγκεκριμένων προδιαγραφών.

«Τώρα βλέπουμε πιο χοντρές πλαστικές σακούλες και κάθε επιχείρηση μπορεί να τις πουλά και να τις χρησιμοποιεί. Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένες πλαστικές σακούλες», εξήγησε.

Το παράδοξο

«Οι υπεραγορές χρεώνουν 10 σεντ τη σακούλα πλέον. Είναι όμως οξύμωρο σχήμα γιατί απαγορευτήκαν οι λεπτές σακούλες και οι πιο χοντρές που διασπώνται πιο αργά στο περιβάλλον επιτρέπονται και τις πληρώνουμε τουλάχιστον 10 σεντ», κατέληξε.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος από την πλευρά του, κάνοντας δηλώσεις στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε με την εισήγηση μας για την δημιουργία του ταμείου αλλά δεν κατέστη δυνατό»

«Τα 6 σεντ για κάθε σακούλα τα έπαιρνε η κάθε επιχείρηση και ήταν και ο κύριος λόγος που στο τέλος καταργήσαμε την λεπτή πλαστική σακούλα. Η εισήγηση μας για τη δημιουργία ταμείου δεν έγινε αποδεκτή και δεν συμπεριλήφθηκε στη νομοθεσία, η ιδέα αυτή δεν προχώρησε. Ήταν εκεί που υπήρχε σύγχυση γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο που πήγαιναν τα λεφτά, συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επισήμανε ότι «δημιουργήθηκε μια ασάφεια γύρω από το θέμα και είχαμε 2 επιλογές, είτε να γίνει ταμείο είτε να καταργηθούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες, και έτσι και έγινε»

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top