ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Για τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες και το ταμείο που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, μίλησε στο ThemaOnline, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

«Για 4,5 χρόνια πληρώναμε τις πλαστικές τσάντες 6 σεντς τη μία, για να πάνε τα λεφτά για βελτίωση του περιβάλλοντος αλλά τα λεφτά έμειναν στα ταμεία των σημείων λιανικής πώλησης», είπε συγκεκριμένα.

«Φανταστείτε πόσο είναι το κόστος, δεν δημιουργήθηκε ποτέ το ταμείο, δεν έβρισκαν ποιος θα το αναλάβει. Τις πληρώναμε δια νόμου υποχρεωτικά και τα λεφτά έμειναν στις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τότε που έκλεισε το θέμα υπήρξε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση διότι δεν μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό και τα χρήματα να μην πηγαίνουν για το σκοπό αυτό. Ζητήσαμε και ζητούμε ακόμα να μας πουν πόσα είναι αυτά τα χρήματα και ποιοι ευθύνονται»

Στη συνέχεια, βάση νόμου καταργήθηκαν τα υποχρεωτικά 6 σεντ και απαγορεύτηκαν τελείως οι λεπτές πλαστικές σακούλες των συγκεκριμένων προδιαγραφών.

«Τώρα βλέπουμε πιο χοντρές πλαστικές σακούλες και κάθε επιχείρηση μπορεί να τις πουλά και να τις χρησιμοποιεί. Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένες πλαστικές σακούλες», εξήγησε.

Το παράδοξο

«Οι υπεραγορές χρεώνουν 10 σεντ τη σακούλα πλέον. Είναι όμως οξύμωρο σχήμα γιατί απαγορευτήκαν οι λεπτές σακούλες και οι πιο χοντρές που διασπώνται πιο αργά στο περιβάλλον επιτρέπονται και τις πληρώνουμε τουλάχιστον 10 σεντ», κατέληξε.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος από την πλευρά του, κάνοντας δηλώσεις στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε με την εισήγηση μας για την δημιουργία του ταμείου αλλά δεν κατέστη δυνατό»

«Τα 6 σεντ για κάθε σακούλα τα έπαιρνε η κάθε επιχείρηση και ήταν και ο κύριος λόγος που στο τέλος καταργήσαμε την λεπτή πλαστική σακούλα. Η εισήγηση μας για τη δημιουργία ταμείου δεν έγινε αποδεκτή και δεν συμπεριλήφθηκε στη νομοθεσία, η ιδέα αυτή δεν προχώρησε. Ήταν εκεί που υπήρχε σύγχυση γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο που πήγαιναν τα λεφτά, συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επισήμανε ότι «δημιουργήθηκε μια ασάφεια γύρω από το θέμα και είχαμε 2 επιλογές, είτε να γίνει ταμείο είτε να καταργηθούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες, και έτσι και έγινε»

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top