ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταλωνία: Τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Καταλωνία: Τα ερωτήματα της επόμενης μέρας

Θα μπορεί μια ανεξάρτητη Καταλωνία να παραμείνει αυτομάτως μέλος της Ε.Ε.; Οι κοινοτικές συνθήκες δεν έχουν προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο, αν και η απάντηση που δίνει η Κομισιόν είναι ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί αίτημα ένταξης εξυπαρχής - και η αποδοχή του προϋποθέτει ομοφωνία, δηλ. προσκρούει στο βέτο της Μαδρίτης.

Προορίζεται μια ανεξάρτητη Καταλωνία να αποκλεισθεί από την Κοινή Αγορά; Το ενδεχόμενο επαναφοράς των δασμών στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης μοιάζει αναπόφευκτο σε μια τέτοια περίπτωση, αν και η εισδοχή της Καταλωνίας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ελεύθερου εμπορίου (EFTA) είναι απλούστερη από την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.

Διατηρούν οι Καταλανοί τα δικαιώματα του πολίτη της Ε.Ε.; Επ' αυτού η απάντηση είναι μάλλον θετική, εφόσον κρίνεται ότι ακόμη και η μονομερής αφαίρεση της ισπανικής υπηκοότητας από τους Καταλανούς δεν είναι δυνατόν να περάσει από το Ευρωδικαστήριο – πόσω μάλλον η απειλή της Μαδρίτης για διακοπή της καταβολής συντάξεων.

Θα μπορεί μια ανεξάρτητη Καταλωνία να διατηρήσει ως νόμισμα το ευρώ; Το παράδοξο προηγούμενο του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου (το οποίο μάλιστα η Ισπανία δεν αναγνωρίζει ως κράτος) αφήνει ανοικτή αυτή τη δυνατότητα.

Θα αναλάβει η Ισπανία το μέρος του ισπανικού δημόσιου χρέους που της αντιστοιχεί; Ο Mas απαντά ήδη αρνητικά, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για το επόμενο 18μηνο. Θα έχει η Καταλωνία ευνοϊκούς όρους δανεισμού στις αγορές; Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν μεταβάλει το αξιόχρεο της Καταλωνίας και της Βαρκελώνης, διότι στην πραγματικότητα αναμένουν κάποιον πολιτικό συμβιβασμό - προφανώς μετά τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Αν πάντως η κατάσταση εκτροχιασθεί, η αναταραχή θα είναι πανευρωπαϊκή, με μεγάλο κερδισμένο για άλλη μία φορά τα "ασφαλή καταφύγια” τύπου Γερμανίας.

Θα υπάρξουν έλεγχοι κεφαλαίων; Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας (και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ) Luis Linde είχε ήδη την ατυχή έμπνευση να αναφερθεί σε αυτό το σενάριο την Τετάρτη, για να σπεύσει αυθημερόν να αποκλείσει κάθε πιθανότητα παγώματος των καταθέσεων, αφότου είδε τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν κατά 3%.

Όσο πλησιάζει η κάλπη, τα διλήμματα της Καταλωνίας μοιάζουν όλο και πιο... ελληνικά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως όσοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως π.χ. ο David Cameron, θα προτιμούσαν βέβαια ένα εκλογικό αποτέλεσμα αρκούντως ασαφές, ώστε το ζήτημα να επιστρέψει και πάλι εντός των συνόρων της εσωτερικής πολιτικής διαπάλης της Ισπανίας. Όπως όμως έδειξε και η οικονομική ή η προσφυγική κρίση, η απλή "εξαγορά χρόνου” δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας.

Πηγή capital.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top