ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα φυσικό πρόσωπο και δύο νομικά από την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ για Ρωσία

Ένα φυσικό πρόσωπο και δύο νομικά από την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ για Ρωσία

Άλλο ένα φυσικό πρόσωπο με κυπριακή υπηκοότητα και δύο εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο βρίσκονται στις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ την Τετάρτη.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέες κυρώσεις σε περισσότερες από 300 νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα με στόχο να αποκόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συντήρηση της στρατιωτικής παραγωγής για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο του OFAC, συμπεριλαμβάνεται ο Bulat Akhatovich Yanborisov, ο οποίος εκτός από ρωσική υπηκοότητα κατέχει και κυπριακή. Σύμφωνα με το ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, η εταιρεία Silk Way Rally Association, με έδρα τη Ρωσία, διοργανώνει έναν ετήσιο αγώνα ράλι εκτός δρόμου, που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η ρωσική μυστική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, χρησιμοποιεί ως βιτρίνα για επιχειρήσεις πληροφοριών.

Η GRU έχει βραβεύσει τον Bulat Akhatovich Yanborisov, τον επικεφαλής της Silk Way, για το έργο του. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Bulat φαίνεται να χρησιμοποιεί την περιουσία του στην Ευρώπη ως σημείο διέλευσης για αξιωματικούς της GRU. Ο Bulat, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Silk Way, μαζί με τον γιο του Amir Bulatovich Yanborisov, φέρονται να χρησιμοποιούν την υλικοτεχνική υποδομή της Silk Way για την προμήθεια εξοπλισμού αντι-UAV και ραδιοηλεκτρονικού πολέμου για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Επιπλέον, στη λίστα με τις κυρώσεις μπήκαν και οι εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες Picotin Holdings Ltd και Sentimare Enterprises Ltd. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις σε αυτές τις εταιρείες συνδέονται με τον Vladimir Olegovich Potanin, έναν από τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Potanin βρίσκεται από τον Δεκέμβριο 2022 στη λίστα κυρώσεων. Σήμερα, στη λίστα μπαίνουν τέσσερα ιδρύματα με έδρα το Λιχτενστάιν, τα Paloma Foundation, Spero Foundation, Natwin Foundation και Cafar Foundation, καθώς και οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οι Picotin Holdings Ltd και Sentimare Enterprises Ltd, και μία εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Sentimare Me Ltd, οι οποίες συνδέονται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο Potanin ήταν προηγουμένως ο τελικός πραγματικός δικαιούχος της Sentimare Enterprises Ltd και ότι τα ανήλικα παιδιά του κατέχουν σήμερα ισότιμα την Sentimare Enterprises Ltd μέσω των τεσσάρων ιδρυμάτων, το αμερικανικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι ο Potanin διατηρεί τον έλεγχο αυτών των ιδρυμάτων και των εταιρειών. Ταυτόχρονα, οι Sentimare Me Ltd και η Picotin Holdings Ltd φέρεται να ανήκει ή να ελέγχεται από, ή να ενεργεί ή να υποτίθεται ότι ενεργεί για λογαριασμό ή εξ ονόματος, άμεσα ή έμμεσα της Sentimare Enterprises Ltd.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔιπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση»

Διπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανένωση»

Τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της προσωπικής του απεσταλμένης Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την επανένωση της Κύπρου στηρίζει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top