ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για πυρκαγιά στην Πάφο - Την Τετάρτη στο ΥΣ η απόφαση για αποζημιώσεις

 ΠτΔ για πυρκαγιά στην Πάφο - Την Τετάρτη στο ΥΣ η απόφαση για αποζημιώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε οδηγίες για ολοκλήρωση της απαραίτητης καταγραφής προκειμένου την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασιστεί άμεσα καταβολή αποζημιώσεων στις περιοχές στην Πάφο που πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι πάντα η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Ο Πρόεδρος πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου περιοδεία στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στην Πάφο, στην οποία συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, και τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη, και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αποφάσισε να επισκεφθεί μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς τις επηρεαζόμενες περιοχές, για να ακούσει από τους Προέδρους των κοινοτήτων, αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους, σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές, αλλά και για το ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες στις οποίες "ως κράτος οφείλουμε να ανταποκριθούμε".

"Πρώτον, θέλω να αναφέρω ότι χαίρομαι για αυτά που άκουσα από τους Προέδρους των ,οινοτήτων για την αντίδραση που προέκυψε μέσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές", είπε ο Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, είπε ότι "ειδικότερα σε κάποια θέματα θα πρέπει να ανταποκριθούμε αμέσως ως κράτος, για αυτό έδωσα οδηγίες και αύριο θα είναι εδώ (οι αρμόδιες υπηρεσίες) στο Πολέμι στις 5 το απόγευμα για τις κοινότητες της περιοχής και στις 6 το απόγευμα στην κοινότητα της Χούλου για τις άλλες περιοχές, για να γίνει και να ολοκληρωθεί η καταγραφή, έτσι ώστε να λάβουμε απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης για άμεση καταβολή αποζημιώσεων για όλους αυτούς που χρειάζονται να αντικαταστήσουν (κάποια πράγματα), για παράδειγμα, για σκοπούς ύδρευσης, για θέματα που αφορούν τα φθαρτά κ.ο.κ., για να υπάρξει άμεση αντικατάσταση για να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη".

Τονίζοντας ότι είμαστε ακόμη στον Ιούνιο και δεν είναι η πρώτη πυρκαγιά, είπε ότι όλοι μας θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Ανέφερε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν όταν έγινε η πυρκαγιά, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο περιστατικό, είναι ότι η προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές.

"Αυτή είναι η προτεραιότητα μας και εκεί επικεντρωνόμαστε", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι μίλησαν και για άλλα θέματα που προκύπτουν και μαζί με τους Προέδρους των κοινοτήτων και με τους κατοίκους έχουν τροχιοδρομήσει συγκεκριμένες λύσεις και την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, η αρμόδια Υπουργός θα φέρει σχετική πρόταση για να αρχίσει η αποζημίωση από πλευράς κράτους.

Ερωτηθείς αν από όλα όσα έχει ακούσει θεωρεί ότι υπήρξε ολιγωρία ή αν υπερέβαλαν εαυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από την πρώτη μέρα μίλησε με τους Προέδρους όλων των κοινοτήτων που επηρεάστηκαν και δεν του ανέφεραν κάτι για ολιγωρία.

Αντίθετα, σημείωσε, και τώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, αλλά και προηγουμένως εκεί που ήταν (στη Χούλου) αναφέρθηκαν στην άμεση ανταπόκριση, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, των εθελοντών, των κατοίκων των περιοχών.

"Είναι κάτι που με χαροποιεί", είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι την μέρα που μαινόταν η πυρκαγιά υπήρχαν έντεκα πτητικά μέσα, τα οποία επιχειρούσαν.

Επεσήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες, οι άνεμοι, όπως του ανέφεραν οι Πρόεδροι των κοινοτήτων, ήταν πρωτόγνωρες.

"Εκείνο που κρατώ στο τέλος της ημέρας που είναι το πιο σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, εκεί επικεντρωνόμαστε σε οποιαδήποτε αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη υπάρχει όσον αφορά τον θάνατο άντρα σε ξενοδοχείο στην περιοχή Χα Ποτάμι στα Κούκλια, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top