ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν €7 δισ η ζήτηση για το κυπριακό 7ετές ομόλογο

Σχεδόν €7 δισ η ζήτηση για το κυπριακό 7ετές ομόλογο

Στα €6,7 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι προσφορές από τις διεθνείς αγορές για το κυπριακό 7ετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ με την έκδοση μέχρι στιγμής να υπερκαλύπτεται σχεδόν επτά φορες.

Η ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα η κατευθυντήρια γραμμή να υποχωρήσει στις 55 μονάδες βάσης από την τιμή αναφοράς, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,295%. Η επίσημη τιμολόγηση θα γίνει αργότερα.

Εξομάλυνση λήξεων το 2028

Μαζί με την έκδοση ανακοινώθηκε προκαθορισμένη (capped) προσφορά για εξόφληση ποσού μέχρι €500 εκατ. από υφιστάμενο ομόλογο ύψους €1,5 δισ με επιτόκιο 2,375%, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2028. Η τιμή έχει οριστεί στο 98,4% του αρχικού ποσού.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το ότι το ΥΠΟΙΚ επέλεξε να υποβάλει καθορισμένη προσφορά πρόωρης εξόφλησης του ομολόγου λήξης το 2028, καθώς τη χρονιά αυτή παρατηρούνται οι μεγαλύτερες λήξεις χρέους, ενώ το εν λόγω ομόλογο διαθέτει το υψηλότερο υπόλοιπο με €1,5 δισ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2023, το 2028 απεικονίζει τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση λήξης χρέους ύψους €2,8 δισ. εκ των οποίων ποσό ύψους €1,5 δις ή περίπου 53% σχετίζεται με την αποπληρωμή ΕΜΟ και ποσό ύψους €1,29 δις ή περίπου 46% με την αποπληρωμή δανείων, που κατά μεγάλο μέρος αφορά στην αποπληρωμή της τέταρτης δόσης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείες«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στις οποίες καταγράφηκε αφ’ ενός ένα αδιαμφισβήτητα αρνητικό αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές και αφετέρου μια σημαντική επιτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top