ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Άνω των 8.600 τ. βοήθειας στη Γάζα μέσω προβλήτας από Μάιο

ΥΠΕΞ: Άνω των 8.600 τ. βοήθειας στη Γάζα μέσω προβλήτας από Μάιο

Από τις αρχές Μαΐου που ενεργοποιήθηκε η επιλογή της πλωτής πλατφόρμας μέχρι σήμερα, έγινε κατορθωτή η μεταφορά άνω των 15 χιλιάδων παλετών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω της προβλήτας, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε άνω των 8.600 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης.

Αυτό, είπε ο κ. Γκότσης, είναι «ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, που έχει καταγραφεί».

Πρόσφατα και σε συγκεκριμένη περίοδο εντός Ιουνίου, η βοήθεια που μεταφέρθηκε «ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο που αφίχθηκε στη Γάζα και κατ’ επέκταση το Σχέδιο Αμάλθεια - όπως αντανακλάται και με τη χθεσινή παραχώρηση από την ιταλική Κυβέρνηση του ακτινοδιαγνωστικού οχήματος για επιπρόσθετη σάρωση ανθρωπιστικής βοήθειας- καταδεικνύει ότι η προσπάθειά μας συνεχίζεται», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της προσπάθειας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο κ. Γκότσης είπε ότι «είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και ειδικά με το γραφείο της κ. Σίγκριντ Καγκ, Ειδικής Συντονίστριας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση στη Γάζα, που λειτουργεί υπό τον μηχανισμό 2720 του σχετικού Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και έχει την εποπτεία της όλης αυτής προσπάθειας, ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν και οι άλλες επιλογές του Σχεδίου Αμάλθεια που θα βοηθήσουν στη συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλεται».

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρξε και μικρότερος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Αστόντ στο Ισραήλ. «Συνεπώς οι διαβουλεύσεις που προαναφέραμε ότι θα συνεχιστούν με τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβάνουν προφανώς και τις ισραηλινές αρχές για βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του λιμανιού του Αστόντ και της συνακόλουθης μεταφοράς της βοήθειας». Αυτό, σημείωσε, «αποτελεί θέση τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και φυσικά της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, όταν λέγαμε και τονίζαμε, ότι ο διάδρομος Αμάλθεια είναι συμπληρωματικός και ότι όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη, σημασία έχει να ενεργοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δίοδοι διέλευσης».

Η προβλήτα που είχε τοποθετηθεί ανοικτά της Γάζας από την πλευρά των ΗΠΑ, διευκρίνισε, είχε προσωρινό χαρακτήρα και ήταν μια από τις δυνατότητες που είχαν εξετασθεί για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ερωτηθείς επ αυτού αν οι ΗΠΑ έχουν αναφερθεί σε άλλον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε ότι «σίγουρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγικό εταίρο» σε αυτήν την προσπάθεια και οι εντατικές διαβουλεύσεις με τον πυρήνα των κύριων εταίρων, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πλευράς, της ΕΕ, και των ΗΑΕ, συνεχίζονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε τοΠαραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top