Επικαιροποίησαν απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές

Επικαιροποίησαν απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές

Σε επικαιροποίηση των αποφάσεων τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (GSI) έτσι ώστε να περιλάβουν σε αυτές και όσα συμφώνησαν οι δύο χώρες σε επίπεδο Κυβερνήσεων, προχώρησαν τη Δευτέρα οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας, ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η επικαιροποίηση αφορά τον επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου ισότιμα και από τις δύο χώρες, σε περίπτωση που για εξωτερικούς λόγους, δεν ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, δηλαδή 50%-50%.

Επίσης, οι δύο αρχές προχώρησαν σε επικαιροποίηση της διασυνοριακής κατανομής κόστους του έργου (Cross Border Cost Allocation – CBCA), στη βάση της διακρατικής απόφασης, για να περιλάβουν τον επιμερισμό 50%-50% στους καταναλωτές των δύο χωρών, στην περίπτωση που το κόστος κατασκευής του έργου ξεπεράσει το 1,94 δισ. ευρώ, που είναι το προύπολογιζόμενο κόστος του GSI.

Η εν λόγω επικαιροποίηση, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, θα ενσωματωθεί στις αποφάσεις των δύο ρυθμιστικών αρχών, που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψαν Πλαίσιο Κατανόησης για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κύμα επιθέσεων από Ιράν και Λίβανο στο Ισραήλ, χτυπήματα σε χώρες του Κόλπου - Σε επιφυλακή η Κύπρος

Κύμα επιθέσεων από Ιράν και Λίβανο στο Ισραήλ, χτυπήματα σε χώρες του Κόλπου - Σε επιφυλακή η Κύπρος

Η Μέση Ανατολή έχει πάρει φωτιά και η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο, την ώρα που η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ χτυπούν στο Τελ Αβίβ και στις χώρες του Κόλπου.  Παράλληλα σε επιφυλακή παραμένει η Κύπρος, με τις βρετανικές βάσεις να έχουν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας, ενώ την ίδια ώρα αφίχθηκαν και ελικόπτερα τύπου Wildcat. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις πιο κάτω:

BEST OF TOTHEMAONLINE