«Εγκατάλειψη» σπιτιού: Πότε φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Εγκατάλειψη» σπιτιού: Πότε φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το 2023, οι νέοι σε ολόκληρη την ΕΕ εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο στην ηλικία των 26,3 ετών, από 26,4 έτη το προηγούμενο έτος.

Ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικίας, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (31,8 έτη), τη Σλοβακία (31,0), την Ελλάδα (30,6), την Ισπανία (30,4), τη Βουλγαρία και την Ιταλία (30,0). Αντίθετα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,4 έτη), στη Σουηδία και στη Δανία (21,8) και στην Εσθονία (22,8).

Το ένα τέταρτο των νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά

Το 2023, το 26,0 % των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά. Το ποσοστό υπερπληθυσμού για τους νέους ήταν 9,2 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερο από το ποσοστό υπερπληθυσμού για τον συνολικό πληθυσμό (16,8 %).

Σε επίπεδο χώρας, η Ρουμανία (59,4 %), η Βουλγαρία (55,3 %) και η Λετονία (54,8 %) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού για τους νέους. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Μάλτα (3,9 %), την Κύπρο (4,0 %) και την Ιρλανδία (4,4 %).

Ποσοστό υπερπληθυσμού, %, 2023. Το διάγραμμα του μπαρ. Βλέπε σύνδεσμο για το πλήρες σύνολο δεδομένων παρακάτω.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το ποσοστό υπερπληθυσμού ήταν υψηλότερο για τους νέους από ό,τι για τον συνολικό πληθυσμό, με 11 χώρες της ΕΕ να εμφανίζουν διαφορές άνω των 10 εκατοστιαίων μονάδων.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των ποσοστών υπερπληθυσμού των νέων και του συνολικού πληθυσμού παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (+ 20,4 εκατοστιαίες μονάδες), στη Ρουμανία (+ 19,4 εκατοστιαίες μονάδες) και στην Ελλάδα (+ 18,5 εκατοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, οι χαμηλότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+ 0,5 εκατοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+ 1,5 εκατοστιαίες μονάδες) και την Κύπρο (+ 1,8 εκατοστιαίες μονάδες).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με Τατάρ - «Δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με Τατάρ - «Δεν ήταν η έκβαση που ανέμενα. Η προσέγγιση του σιγά σιγά δεν λειτουργεί για το Κυπριακό»

Συμφωνία για τα θέματα αποκατάστασης κοιμητηρίων και κάποια πρόοδος για τα θέματα περιβάλλοντος επιτεύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, με τον κ. Τατάρ, ωστόσο, να αρνείται να προχωρήσει σε θέματα που αφορούν τα οδοφράγματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE