Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

Έντονη ανησυχία στο Μάμμαρι αλλά και Παγκύπρια έφερε η είδηση του ηλικιωμένου κάτοικου του χωριού, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, με τον ιό να είναι επικίνδυνος για τα ευάλωτα άτομα και τα άτομα άνω των 60 ετών και τους ευάλωτους.

«Ακόμα και από τις ομάδες, μόνο το 10% θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Τα πλείστα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν καν συμπτώματα», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Καραγιάννης διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία, αφού ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ο ιός μεταφέρεται μόνο μέσω κουνουπιών, η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων δεν είναι δυνατή. Επιπλέον το πιο πιθανό μιλούμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό, ελπίζω να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα. Είναι πιθανό να έχουμε και να είναι ασυμπωματικά, αφού το 80% δεν παρουσιάζει συμπτώματα», επεσήμανε, τονίζοντας ότι είναι η μειονότητα που αναπτύσσει συμπτώματα, με το ποσοστό ατόμων που θα νοσήσουν να είναι πολύ μικρό.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, τα συμπτώματα έχουν ως εξής:

- Πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στους μυείς και στις κλειδώσεις
- Διάρροια
- Εξάνθημα

Σε σοβαρές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν ως εξής:

- Αποπροσανατολισμός
- Δυσκαμψία του αυχένα
- Απώλεια όρασης
- Κώμα
- Ανάπτυξη εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανακοίνωσαν κάθοδο Ολγκίν στην Κύπρο τα ΗΕ - Την Παρασκευή θα έχει επαφές στο Παρίσι

Ανακοίνωσαν κάθοδο Ολγκίν στην Κύπρο τα ΗΕ - Την Παρασκευή θα έχει επαφές στο Παρίσι

Tην επικείμενη επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στις 16-17 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

BEST OF TOTHEMAONLINE