Κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Γερμανία – Θανατώθηκαν εκατοντάδες ζώα

Κρούσμα αφθώδους πυρετού στη Γερμανία – Θανατώθηκαν εκατοντάδες ζώα

Οι Γερμανοί κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι μπορεί να επωμιστούν εξοντωτικό κόστος μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος αφθώδους πυρετού στη χώρα εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Το κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή σε φάρμα κοντά στο Βερολίνο, αναφέρει το Politico.

Μετά την επιβεβαίωση της νόσου σε νεροβούβαλα, οι τοπικές Αρχές προχώρησαν γρήγορα στην απαγόρευση της μεταφοράς ζώων στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, διατάσσοντας τη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού καθώς και 200 χοίρων από μια κοντινή φάρμα.

Η ασθένεια, που εξαπλώνεται πολύ εύκολα στα ζώα όχι όμως και τον άνθρωπο, προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στη γεωργία. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι λιγότερο από 5% στα ενήλικα ζώα, αλλά συχνά σφάζονται ολόκληρα κοπάδια για να περιοριστούν οι εστίες.

Η επιδημία στη Βρετανία το 2001 προκάλεσε κρίση στη γεωργία, αλλά και τον τουρισμό, που κόστισε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να σφάξουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζώα για εξαλείψουν τη νόσο.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην ΕΕ σημειώθηκε το 2011 σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία.

Το 2024, οι γερμανικές εξαγωγές κρέατος έφτασαν σχεδόν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας είναι πολύ νωρίς για να γίνουν δηλώσεις σχετικά με την έκταση της οικονομικής ζημίας.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμός: Η αινιγματική απάντηση Χριστοδουλίδη - Δεν διέψευσε τα σενάρια

Ανασχηματισμός: Η αινιγματική απάντηση Χριστοδουλίδη - Δεν διέψευσε τα σενάρια

Με τη φράση ότι «οι ανασχηματισμοί δεν εξαγγέλλονται, αλλά ανακοινώνονται», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στα σενάρια για επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός Αυγούστου, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες και τις διαρροές ονομάτων. Την ίδια ώρα, έστρεψε την προσοχή στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη αρχίσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο η προεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση μιας διευρυμένης διάσκεψης.