Απεβίωσε ο τ/κ επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ - Δημιούργησε κολοσσό εταιριών σφετεριζόμενος ε/κ περιουσίες

Απεβίωσε ο τ/κ επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ - Δημιούργησε κολοσσό εταιριών σφετεριζόμενος ε/κ περιουσίες

Απεβίωσε, χθες, σε ηλικία 83 ετών, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ.

Ο Ναδίρ γεννήθηκε στην κατεχόμενη Λεύκα. Δημιούργησε, στο Λονδίνο, τον κολοσσό εταιριών Polly Peck, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σφετεριζόμενος περιουσίες ελληνοκύπριων εκτοπισμένων,

Η εταιρία επεκτάθηκε ραγδαία και συνδέθηκε με την οικονομική άνθηση της κατεχόμενης Κύπρου. Κατέρρευσε ωστόσο, στη δεκαετία του 90', όταν συνδέθηκε με απάτες και λογιστικές παρατυπίες.

Αντιμετωπίζοντας 66 κατηγορίες, ο Ναδίρ κατέφυγε το 1993 στα κατεχόμενα, οδηγώντας σε παραίτηση, λόγω των σχέσεων τους, τον τότε υπουργό Βορείου Ιρλανδίας.

Ο Ασίλ Ναδίρ επέστρεψε το 2010 στο Λονδίνο, όπου δικάστηκε και φυλακίστηκε.

Για πολλά χρόνια, ήταν ιδιοκτήτης του συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης «Κίμπρις», το οποίο πώλησε σε εταιρία τουρκικών συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: Riknews.com.cy

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Μπαίνει «φωτιά» στην πολιτική ατζέντα: Τα 5 μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν από τον Σεπτέμβρη

Μπαίνει «φωτιά» στην πολιτική ατζέντα: Τα 5 μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν από τον Σεπτέμβρη

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, η πολιτική σκηνή επιστρέφει σε πλήρεις ρυθμούς, με κυβέρνηση και νέα Βουλή να έχουν μπροστά τους μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν την ατζέντα των επόμενων μηνών. Το Κυπριακό, η πρώτη ουσιαστική περίοδος εργασιών της νέας Βουλής, η αξιολόγηση των νέων προσώπων που ανέλαβαν κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Ελλάδας βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο.