Από την μια οι ερωτευμένοι και από την άλλη οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες – Ποια η κατάσταση στη Κύπρο

Από την μια οι ερωτευμένοι και από την άλλη οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες – Ποια η κατάσταση στη Κύπρο

Ένα στα χίλια παιδιά στην Κύπρο γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Αυτό ανέφερε στο ThemaOnline ο καρδιολόγος και πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Κυριακός Γιάγκου, με αφορμή την 14η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Μέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Σκοπός της σημερινής μέρα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Μπορεί να αποτελέσει την ίδια ώρα αφορμή για να στείλουμε μήνυμα σεβασμού και συμπαράστασης τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειες τους καθώς πολλές από αυτές τις παθήσεις δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Γιάγκου, οι συγγενείς καρδιοπάθειες προκύπτουν από την γέννηση μας και μπορεί να είναι διαφόρων διαβαθμίσεων. Υπάρχουν δηλαδή συγγενείς καρδιοπάθειες σοβαρού βαθμού που χρήζουν χειρουργείο, ενώ υπάρχουν και οι απλές συγγενείς καρδιοπάθειες που απλώς παρακολουθούνται, χωρίς να είναι αναγκαία κάποια παρέμβαση.

Προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα ένα παιδί να γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, ο γιατρός προέτρεψε τις εγκυμονούσες μητέρες να μην καπνίζουν και να μην λαμβάνει κάποιο φάρμακο χωρίς τις οδηγίες του γυναικολόγου της καθώς πολλά από αυτά απαγορεύονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Την ίδια ώρα ωστόσο η πρόοδος της επεμβατικής καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής έχει φέρει σπουδαία αποτελέσματα στην θεραπεία των συγγενών καρδιοπαθειών. Στο παρελθόν αρκετά βρέφη με συγγενή καρδιοπάθεια χρειαζόταν να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία, κάτι που πλέον δεν είναι αναγκαίο καθώς η Κύπρος έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι περισσότερες παθήσεις να αντιμετωπίζονται επί τόπου.

Βάση την διαγνωστική πρόοδο, πολλές από τις συγγενείς καρδιοπάθειες εντοπίζονται πριν την γέννηση του παιδιού. Συνεπώς εάν είναι σοβαρού τύπου συγγενής καρδιοπάθεια, που χρίζει εξειδικευμένου χειρουργείου αμέσως μετά τη γέννηση του, οι ιατροί θα είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το «ΔΗΣΑΚΕΛ» - Οι απαντήσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Η δυσφορία ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ για τον ανασχηματισμό και τους ημικρατικούς

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το «ΔΗΣΑΚΕΛ» - Οι απαντήσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Η δυσφορία ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ για τον ανασχηματισμό και τους ημικρατικούς

Δεν λέει να κοπάσει η πολιτική φωτιά που άναψε η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο «ΔΗΣΑΚΕΛ». Η επίμαχη αναφορά, η οποία έγινε στον απόηχο της έντονης κριτικής για τους διορισμούς στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, αντί να λειτουργήσει ως παρένθεση στην πολιτική συζήτηση, εξελίσσεται, σε νέο μέτωπο αντιπαράθεσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE