Δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Nτόναλντ Τραμπ

Δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ανακοίνωσε ο Nτόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών 25% στα αυτοκίνητα «που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Όπως διευκρίνισε, «δεν υπάρχει απολύτως κανένας δασμός» για τα αυτοκίνητα που παράγονται εντός της χώρας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν από το νέο αυτό μέτρο θα εξαιρεθούν τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ημερομηνία ορόσημο της 2ας Απριλίου, την οποία έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης». Τότε αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αρκετοί από τους εξαγγελθέντες δασμούς στις εισαγωγές, που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει αναγκαίους για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο στενός του συνεργάτης στον Λευκό Οίκο, Γουίλ Σαρφ, διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα αφορούν αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι οι δασμοί αυτοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Σύμφωνα με τον Σαρφ, η εφαρμογή των νέων δασμών αναμένεται να αποφέρει «άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως» στα αμερικανικά ταμεία.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του προεδρικού διατάγματος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Πολλά από τα οχήματα συναρμολογούνται με εξαρτήματα που προέρχονται από δεκάδες διαφορετικές χώρες, γεγονός που δημιουργεί ασάφειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι μετοχές της General Motors υποχώρησαν άνω του 4%, της Stellantis σχεδόν 3%, ενώ η Ford σημείωσε απώλειες της τάξης του 1%.

Δείτε εδώ:

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων: Ο κύκλος επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι απαιτήσεις του Νικόλα και το πολιτικό τεστ πριν τον ανασχηματισμό

ΔΗΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων: Ο κύκλος επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι απαιτήσεις του Νικόλα και το πολιτικό τεστ πριν τον ανασχηματισμό

Η σχέση του Προεδρικού με το ΔΗΚΟ, εισέρχεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι επόμενες ημέρες, αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ δεν αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη τακτική επαφή, αλλά ως ένα ραντεβού ουσίας, από το οποίο αναμένεται να διαφανεί εάν οι δύο πλευρές μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τους όρους της συνεργασίας τους, ή αν οι διαφωνίες που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, θα παραμείνουν στο τραπέζι.

BEST OF TOTHEMAONLINE