ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aναστασιάδης: Ενισχύονται οι σχέσεις Ιορδανίας-Κύπρου - Η χώρα αποκτά πρεσβεία στην Λευκωσία

Aναστασιάδης: Ενισχύονται οι σχέσεις Ιορδανίας-Κύπρου - Η χώρα αποκτά πρεσβεία στην Λευκωσία

Το μήνυμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την Ιορδανία, όσο και το Λίβανο, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναμένεται να μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο επικείμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συγκληθεί στη Μάλτα, την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος θα προτείνει στους ομολόγους του, στη Βαλέτα την οικονομική στήριξη των χωρών αυτών, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους, καθώς μόνο στην Ιορδανία υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει 1.200.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μάλτα την Πέμπτη, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στο Αμμάν, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Κύπρος και Ιορδανία παραμένουν δεσμευμένες στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς σχέσης τους, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας παράλληλα το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο εντός του 2016.


 
Κατά την έναρξη των επίσημων επαφών του στην ιορδανική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραβρέθηκε το πρωί στην τελετή διδυμοποίησης Πάφου και Αμμάν, στο Δημαρχείο του Αμμάν, ενώ ο Δήμαρχος του επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.
 
Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι Δήμαρχοι Αμμάν και Πάφου, Ακέλ Μπελτατζί και Φαίδωνας Φαίδωνος αντίστοιχα, υπέγραψαν τη συμφωνία διδυμοποίησης.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, τους πολιτιστικούς δεσμούς και την ιστορική κληρονομιά που συνδέει τους λαούς της Κύπρου και της Ιορδανίας.

«Η επίσκεψη μου στην Ιορδανία και οι σημαντικές επαφές που θα έχω σηματοδοτούν τον ακρογωνιαίο λίθο στις προσπάθειες για ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων και συνεπώς είμαι πεπεισμένος ότι θα προσφέρει μια εξαίρετη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε πρακτικούς τρόπους για προώθηση και περαιτέρω επέκταση των σχέσεων μας», είπε.
 
Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η διδυμοποίηση των δύο πόλεων θα επιδράσει θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ Πάφου και Αμμάν, αλλά και μεταξύ των λαών Κύπρου και Ιορδανίας.
 
Χαιρέτησε την απόφαση της διδυμοποίησης και είπε ότι υπάρχει πάντα χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου σε όλους τους τομείς.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στη Λευκωσία εντός του επόμενου έτους, τονίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις, διευκολύνοντας την περαιτέρω επέκταση της υπάρχουσας συνεργασίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «ιδιαίτερα στην ταραχώδη περιοχή μας πρέπει να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των εθνών και να ενισχύσουμε τις επαφές μεταξύ των χωρών και των λαών μας σε όλους τους τομείς, είτε είναι ο οικονομικός, είτε ο πολιτιστικός, είτε ο κοινωνικός».
 
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση να θέσουμε το παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, για το πώς να αρχίσουν ένα διάλογο και πώς να τον διατηρήσουν, αλλά το πιο σημαντικό, έχουμε ηθική υποχρέωση προς τις μέλλουσες γενεές». 
 
Τέλος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο του Αμμάν για το χρυσό κλειδί της πόλης, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει πάντοτε ένας αληθινός και πιστός φίλος της Ιορδανίας. 
 
Από πλευράς του ο Δήμαρχος του Αμμάν Ακέλ Μπελτατζί είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διδυμοποίηση Πάφου – Αμμάν αποτελεί σημείο αναφοράς των θερμών σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας.
 
Αναφέρθηκε τόσο στο παρελθόν, στις ιστορικές καταβολές των δύο πόλεων στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο, αλλά και στο μέλλον, με την προοπτική της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας διδυμοποίησης σηματοδοτεί την έναρξη μιας ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των δύο πόλεων και των δύο χωρών και συμπλήρωσε ότι με την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 και το Αμμάν ως η πρωτεύουσα της Ιορδανίας, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε.
 
Στη συνέχεια οι δύο Δήμαρχοι υπέγραψαν τη συμφωνία διδυμοποίησης, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Υδατικών Πόρων της Ιορδανίας Hazem Al-Naser, του Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βενέδικτου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και Αμμάν, αλλά και μελών της αποστολής από το ΕΒΕ Πάφου και το δικηγορικό σύλλογο της πόλης.
 
Οι δυο πλευρές αντήλλαξαν επίσης δώρα, με το Δήμαρχο Πάφου να δωρίζει στον ομόλογό του μια προτομή της Αφροδίτης.
 
Πριν την άφιξη στο Δημοτικό Μέγαρο για την τελετή, η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου διέσχισε κύριες οδικές αρτηρίες του Αμμάν, στις οποίες είχαν τοποθετηθεί σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιορδανίας.
 
Στην είσοδο του Δημοτικού Μέγαρο είχε επίσης τοποθετηθεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και δύο πανό που καλωσόριζαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Αμμάν, υπό τους ήχους μουσικής μπάντας.
 
Τέλος, πριν την αποχώρηση του Προέδρου από το Δημαρχείο, ο κ. Μπελτατζί παρουσίασε στον Πρόεδρο μια μακέτα της σύγχρονης πόλης του Αμμάν.
 
Το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επαφές στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμμάν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top