ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων

Α. Κυπριανού: Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ικανοποίηση για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να κρίνει την πορεία των διαπραγματεύσεων στη βάση όσων κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών και απορρίπτοντας τα περί σύμπλευσης ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους, που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στο τέρμα της οδού Λήδρας, κατά την οποία καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να απέχουν από ενέργειες που ζημιώνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και έκανε λόγο για μικροκομματική και μικροπολιτική εκποίηση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος σε όσους «επαναφέρουν τις αυταπάτες του ευκταίου», ζητώντας λύση ενιαίου κράτους, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η απάντηση όλων σε μια τέτοια απαίτηση από πλευράς των Ε/κ θα είναι «το κλείσιμο του Κυπριακού με την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου». «Αν αυτό θέλουν κάποιοι να το πουν έντιμα και ειλικρινά στον Κυπριακό λαό» είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε πως μετά το 1974 η μόνη οδός για τη λύση ήταν ο έντιμος και οδυνηρός συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. «Αν πράγματι θέλουμε να ανασηκώσει ο λαός μας την πλάτη του και να αποσείσει το ζυγό της κατοχής, θα πρέπει να αποβάλουμε από τα μυαλά μας τους ευσεβοποθισμούς και από τα λόγια μας τις ανέξοδες ρητορείες» υπέδειξε.

 

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν θέλει καλλιεργήσει γι΄ακόμα μια φορά αυταπάτες στο λαό, όμως εξέφρασε ικανοποίηση γιατί οι διαπραγματεύσεις εντατικοποιούνται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν πολύ πιο ενεργό ανάμιξη σε αυτές. Πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να τηρείται πλήρως ενήμερο για τις εξελίξεις και ταυτόχρονα όλα τα μέλη του χρειάζεται να επιδεικνύουν σεβασμό στο σώμα, απέχοντας από πράξεις και ενέργειες που θα ζημιώνουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος διάλογος κατρακυλά όλο και πιο κάτω και το Κυπριακό γίνεται θέμα προς μικροκομματική και μικροπολιτική εκποίηση», προσθέτοντας ότι εύκολα όλοι διαστρεβλώνουν, κρίνουν, επικρίνουν και ισοπεδώνουν και σπεύδουν να προκαλέσουν εντυπώσεις. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν πρέπει να μηδενίζεται ο ρόλος που μπορεί να έχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, υποδεικνύοντας ότι ο Δ. Χριστόφιας συμφώνησε συγκλίσεις με τον Ταλάτ που δεν ικανοποιούσαν τον Ερντογάν. «Εμείς επιμένουμε ότι κανένας δεν πρέπει να προτρέχει. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και θα κρίνουμε. Όταν έρθει η ώρα της συζήτησης της εξωτερικής πτυχής εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας» σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι και αυτή τη φορά θα έχουμε δυσκολίες, όμως η αντίδραση μας σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι να ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και πρόσθεσε πως όσο και αν κάποιοι δεν το παραδέχονται, ο κ. Ακιντζί θέλει λύση στο Κυπριακό, όχι ακριβώς όπως τη θέλουμε εμείς. «Θα πρέπει όλοι, και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να λέμε λίγα και να κάνουμε πολλά αν θέλουμε να πετύχει αυτή η προσπάθεια» ανέφερε.

Την ίδια ώρα ο Άντρος Κυπριανού προκάλεσε όσους «περιφέρουν δεξιά και αριστερά την απάτη, όπως είπε, της `σύμπλευσης ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ`», να υποδείξουν σε ποια περίπτωση το ΑΚΕΛ μετάλλαξε τις θέσεις του στο Κυπριακό για να συμπλεύσει με τον ΔΗΣΥ. «Σε καμία απολύτως. Τις ίδιες θέσεις είχαμε και πριν, τις ίδιες έχουμε και τώρα» είπε.

«Παρών» στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη, μέλη και Βουλευτές του ΑΚΕΛ, αλλά και απλοί πολίτες. Η εκδήλωση περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top