ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχαριστημένη δηλώνει η Ε. Χαραλαμπίδου για τον νέο Νόμο που αφορά την βία στην οικογένεια – Όλες οι λεπτομέρειες

Ευχαριστημένη δηλώνει η Ε. Χαραλαμπίδου για τον νέο Νόμο που αφορά την βία στην οικογένεια –  Όλες οι λεπτομέρειες

Ποιες οι αλλαγές στο νόμο Περί Βίας στην Οικογένεια – Τι κενά καλύπτει – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Με Πρόταση Νόμου, που καταθέσαμε, και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής τροποποιούμε τον Περί Βίας στην Οικογένεια ( Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο με στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του οικογενειακού συμβούλου, ούτως ώστε αυτός να έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο κάθε ανήλικο πρόσωπο, για το οποίο υπάρχει εύλογη υπόνοια ή καταγγέλλεται, ότι βιώνει ψυχολογική  βία.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου με δυο tweets εξέφρασε την ευχαρίστηση της για την ψήφιση της νέας νομοθεσίας:

 Η προτεινόμενη ρύθμιση,  συγκεκριμένα αποσκοπεί στο να καλύψει περιπτώσεις άσκησης βίας στην οικογένεια, κατά τις οποίες ενώ το ανήλικο παιδί υφίσταται ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας της βίας, που βιώνει στο οικογενειακό του περιβάλλον, τα πρόσωπα ή ένα εκ των προσώπων που έχουν την γονική μέριμνα δεν συναινούν στην ανάγκη ψυχολογικής στήριξης του ανήλικου παιδιού. Στήριξη, η οποία όπως έχει διαφανεί είναι απόλυτα αναγκαία στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 Ειδικότερα, στην περίπτωση, όπου θύμα βίας φιλοξενείται με τα παιδιά του στο καταφύγιο του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, θα μπορεί με την παρέμβαση του οικογενειακού συμβούλου, ψυχολόγος ή ψυχίατρος να παρακολουθεί τα παιδιά χωρίς την γραπτή συγκατάθεση προσώπου ή των προσώπων, που έχουν τη γονική μέριμνα. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου το θύμα προβαίνει σε καταγγελία στην Αστυνομία και αναζητά καταφύγιο σε οικείο περιβάλλον. Ο οικογενειακός σύμβουλος θα έχει υποχρέωση για τις ενέργειες στις όποιες προβαίνει για το ανήλικο πρόσωπο να ενημερώνει γραπτώς και άμεσα τον Γενικό Εισαγγελέα. 

 Η συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου καλύπτει ακόμη ένα κενό, που υπάρχει στην ισχύουσα Νομοθεσία σύμφωνα με την οποία, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες απαιτείται η συγκατάθεση και των δύο γονέων σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, για να μπορεί να προσφέρεται ψυχολογική στήριξη στα ανήλικα θύματα τα οποία βιώνουν ή γίνονται μάρτυρες  βίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Είναι σαφές, ότι η Εθνική Νομοθεσία δεν κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών θυμάτων βίας σε θέματα που αφορούν την ψυχολογική στήριξη και θεραπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε από λειτουργούς των καταφυγίων, σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά που καταφεύγουν σε καταφύγιο μαζί με τον ένα εκ των γονέων τους θα έπρεπε να τυγχάνουν αξιολόγησης και θεραπείας από  εξειδικευμένους επαγγελματίες, πράγμα που καθίσταται δυνατόν με την  Πρόταση Νόμου, που κατέθεσαν οι βουλευτές Ε.Χαραλαμπίδου και Σκεύη Κουκουμά, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ.

 Καυτηριάζουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΠΑΒΟ από το 2009 ο Σύνδεσμος είχε υποβάλει σχετικά αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να καλυφθεί το κενό στη Νομοθεσία χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Έξι άτομα υπό την Αρχή Εποπτείας:

Πέρσι τον Ιούνιο μετά από Πρόταση Νόμου, που κατέθεσε η βουλευτής Ε.Χαραλαμπίδου, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, εγκαθιδρύθηκε η Αρχή Εποπτείας, ενός νέου θεσμικού οργάνου. Η συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου, υιοθετήθηκε  αυτούσια  στο  Νόμο περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Η θέσπιση της Αρχής, ιδιαίτερα  με την έξαρση που παρατηρείται στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, είναι υψίστης σημασίας, αφού ενεργοποιεί και συντονίζει πέραν των οκτώ κρατικών υπηρεσιών, και  είναι επιφορτισμένη με τη δημιουργία Μητρώου, την Εποπτεία και τη συνεχή  παρακολούθηση ατόμων που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων μετά την αποφυλάκισή τους. Ήδη έξι άτομα, που αποφυλακίστηκαν,  βρίσκονται υπό την Αρχή Εποπτείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top