VIDEO - Υπερπληθυσμός στις Φυλακές: Έρχεται νέα πτέρυγα - Πότε αναμένεται και πόση χωρητικότητα θα έχει
19.07.2025 - 21:39
Η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές στην Ευρώπη είναι η Κύπρος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2024.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Alpha, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε κατά μία θέση σε σχέση με το 2023, όταν βρισκόταν στην πρώτη θέση, η χώρα μας παραμένει ψηλά στη λίστα μετά τη Σλοβενία με 132 κρατούμενους ανά 100 διαθέσιμες θέσεις, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 124 κρατούμενους ανά 100 διαθέσιμες θέσεις.
Από πλευράς του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι με τη δημιουργία νέωνυποδομών αυξήθηκε σημαντικά η χωρητικότητα των Κεντρικών Φυλακών, ενώ παράλληλα έχει ήδη λυθεί το πρόβλημα κράτησης υποδίκων και καταδίκων σε αστυνομικά κρατητήρια.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι προχωρεί στη δημιουργία νέας πτέρυγας εντός των κεντρικών, χωρητικότητας 360 θέσεων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
Αυτά που καταγράφηκαν στην άτυπη διευρυμένη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη είναι οι τρεις ελάχιστες εξελίξεις που θέσαμε ως στόχο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κρατώντας ως πιο σημαντική εξέλιξη τον καθορισμό των επόμενων συναντήσεων.