ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σκοντάφτουν οι έρευνες για την οικονομία

Στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σκοντάφτουν οι έρευνες για την οικονομία

Στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σκοντάφτουν οι έρευνες για την οικονομία όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για το θέμα της καθυστέρησης των ερευνών για την οικονομία, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου για το 2016, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι έρευνες προχωρούν κανονικά, είναι πολύπλοκες και ότι  απαιτείται χρόνος.

 

Υπάρχει ανάγκη, πρόσθεσε, να γίνουν πολλές έρευνες, ζητείται η συνδρομή και άλλων κρατών.

Έχουμε ζητήσει συνδρομή από άλλες χώρες, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι κάποιες έχουν ανταποκριθεί πλήρως, κάποιες μερικώς και κάποιες άλλες δεν έχουν δώσει καμία απάντηση.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι έρευνες για την οικονομία οι ανακρίσεις οι οποίες διεξάγονται είναι υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Το Υπουργείο, διευκρίνισε ο κ. Νικολάου, έχει ανάμειξη μόνο στα θέματα δικαστική συνδρομής. Όμως, διαβεβαίωσε, προσπαθούμε με οποιοδήποτε τρόπο να βοηθήσουμε την όλη προσπάθεια και πως μπορούμε να παράσχουμε την αναγκαία συνδρομή, βοήθεια στην ανακριτική ομάδα.

Από εκεί κει πέρα, σημείωσε, υπάρχει μια ομάδα 30 αστυνομικών ανακριτών, από τους επίλεκτους - όπως είπε - η οποία έχει ερευνήσει αρκετά ζητήματα σε βάθος.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι υπάρχουν υποθέσεις εναντίον κεντρικών προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταχωρηθεί δύο υποθέσεις και η μια βρίσκεται ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Όλοι αναγνωρίζουμε τον βαθμό πολυπλοκότητας των υποθέσεων τούτων, είπε, προσθέτοντας ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του τού ζητήθηκε να αυξήσει τον αριθμό των ανακριτών από 15 σε 30, πράγμα που έγινε.

«Εμείς οι ίδιοι πιεζόμαστε γιατί υπάρχει και ηθική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία», είπε, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικοί που εργάζονται για τις έρευνες για την οικονομία εργάζονται με αφοσίωση και με τη βοήθεια τεσσάρων εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ορίσει συγκεκριμένα άτομα, νομικούς λειτουργούς, και σχεδόν σε καθημερινή βάση είναι σε επαφή και οι αστυνομικοί ανακριτές λαμβάνουν καθοδήγηση.

Το έργο, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, ναι, γίνεται από την ανακριτική ομάδα αλλά γίνεται υπό την συνεχή εποπτεία, καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας και έτσι πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας γιατί κοινός είναι ο στόχος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top