ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 24% στις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Αύξηση 24% στις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Αύξηση 24% παρουσιάζεται στις αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο προϋπολογισμός του οποίου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις των Βουλευτών, μεταξύ πολλών άλλων,  και στο θέμα των ερευνών για την οικονομία υπενθυμίζοντας ότι αναμένονται ακόμα απαντήσεις από αιτήματα δικαστικής συνδρομής, αλλά και ότι πρόκειται για υποθέσεις πολύπλοκες που πρέπει να στοιχειοθετηθούν σωστά. Ωστόσο, οι Βουλευτές επιμένουν στις δηλώσεις τους να ζητούν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2016 προϋπολογίζονται σε €18,78 εκ. σε σχέση με €15,15 εκ. για το 2015, σημειώνοντας αύξηση €3,63 εκ. ή 24%. Συνολικά ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2016 είναι €277, 54 εκ. σε σχέση με €268,69 το 2015, σημειώνοντας αύξηση €9,25 εκ. ή γύρω στο 3,45%.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Νικολάου έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ισχυριζόμενης, όπως είπε, καθυστέρησης ολοκλήρωσης των ερευνών για την οικονομία.

Επεσήμανε ότι «δεν γίνεται καμιά προσπάθεια τύπου πινγκ -πονγκ μετακύλισης ευθυνών από την Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία». Έκανα αναφορά, πρόσθεσε, «στον τομέα τον οποίο έχει αρμοδιότητα τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και η Αστυνομία, στη συνεργασία η οποία υπάρχει και στην κοινή προσπάθεια η οποία καταβάλουν περιλαμβανομένου και του Υπουργείου στον τομέα της δικής του αρμοδιότητας που αφορούν τη δικαστική συνδρομή για την διεκπεραίωση αυτού του μεγάλου έργου που αφορά την διερεύνηση των υποθέσεων του σκανδάλου της οικονομίας».

Πρόκειται, επανέλαβε, για υποθέσεις οι οποίες είναι πολύπλοκες, υποθέσεις για τις οποίες χρειάζεται να γίνει εξαντλητική διερεύνησή τους ώστε με τη σωστή και ολοκληρωμένη ολοκλήρωση των ερευνών να οδηγηθούν αυτοί οι οποίοι ευθύνονται ενώπιον της δικαιοσύνης με σκοπό να καταδικαστούν».

«Αντιλαμβάνομαι την αδημονία που υπάρχει και σίγουρα και την απαίτηση της κοινής γνώμης για να οδηγηθούν κάποιοι στα δικαστήρια και να τιμωρηθούν για τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας όμως ότι «για να μπορέσει να επιτευχθεί ο σκοπός της τιμωρίας αυτών των ανθρώπων πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι προϋποτίθεται ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν κατά τρόπο πλήρη».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία σίγουρα δεν μπορούμε να τα υπερβούμε όταν μάλιστα πρόκειται για συνδρομή από άλλα κράτη. Διαβεβαίωσε ότι για αυτά τα αιτήματα «γίνονται συνεχείς και παρεμβάσεις και υπενθυμίσεις ούτως ώστε να ανταποκριθούν στην απαίτηση, η οποία προκύπτει μέσα από τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί, τα οποία χρειάζονται για να προωθηθούν οι υποθέσεις».

Σε ερώτηση είπε ότι «άρνηση δεν έχουμε αντιμετωπίσει από κανένα κράτος». Εκείνο όμως το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση από κάποια κράτη για να απαντήσουν στα αιτήματα, κάποια άλλα έχουν απαντήσει μερικώς, για κάποια χρειάστηκε να υποβληθούν συμπληρωματικά ερωτήματα και κάποια άλλα έχουν απαντήσει στα ερωτήματα και οι απαντήσεις αυτές αξιοποιούνται για σκοπούς προώθησης των ερευνών».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής έκανε ειδική αναφορά στα αναπτυξιακά έργα τα οποία για πρώτη φορά έχουν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2016 για τα δικαστήρια και τη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο για επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των έργων.

«Ανέμενα ότι αυτά τα οποία είχαν λεχθεί εντός της Επιτροπής ότι θα επαναλαμβάνονταν και εκτός», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να μιλούν για χαμηλό βαθμό υλοποίησης των έργων, όταν αυτά τα έργα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016». Να περιμένουμε ν` αρχίσει η υλοποίησή τους και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε και το βαθμό υλοποίησής τους, είπε. Στο μεταξύ εντός της συνεδρίας ο κ. Νικολάου είχε πει ότι μέχρι στιγμής ο βαθμός υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων για το 2015 είναι στο 65% και ότι ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να αυξηθεί.

Σε σχόλιό του σε κριτική που ασκήθηκε από Βουλευτές για δύο μετακινήσεις που έγιναν από το χώρο της Μενόγειας, ανέφερε ότι αυτές έγιναν σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και υπενθύμισε ότι ο αριθμός προσώπων που κρατούνται στο χώρο είναι περιορισμένος σε σχέση με το προσωπικό. Ενώπιον της Επιτροπής έγινε αναφορά σε φιλοξενία περίπου 80 ατόμων και προσωπικό 120 οι 105 από τους οποίους είναι Ειδικοί Αστυνομικοί.

Η Αστυνομία έχει ανάγκη από προσωπικό, είπε, προσθέτοντας ότι προσπάθειά μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα το προσωπικό το οποίο είναι στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στην Μενόγεια πρόσωπα τα οποία να υποαπασχολούνται όταν υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες στην Αστυνομία», ανέφερε.

Σε ισχυρισμούς που έγιναν για την αγορά μικρού αριθμού αυτοκινήτων από την Αστυνομία ανέφερε ότι έχουμε υποχρέωση αν συμμορφωνόμαστε με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Σημείωσε ότι η προσφορά κατακυρώθηκε στον χαμηλότερο προσφοροδότη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αντέκρουσε και κριτική για υπερ-επικέντρωση στα θέματα που αφορούν τις φυλακές. «Θα επαναλάβω ότι όλα τα μέλη, μηδενός εξαιρουμένου, είχαν εκφράσει την ευχαρίστησή τους για τις αλλαγές που γίνονται και στο σωφρονιστικό μας σύστημα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι επικέντρωσαν την αναφορά τους στο ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται προς αντιμετώπιση των παλιών εκείνων κακών καταστάσεων». Διερωτώμαι από που προκύπτουν οι ισχυρισμοί για το έγκλημα, για τη διακίνηση ναρκωτικών, για βιαιότητα στις φυλακές, είπε, προσθέτοντας ότι δεν τέθηκαν τέτοια θέματα στη συνεδρία. Διαβεβαίωσε ότι κάθε υπόθεση που αφορά το χώρο των φυλακών διερευνάται καθώς και ότι γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους χώρους των φυλακών.

Ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια για εγκατάσταση συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στην φυλακή που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο 2016, καθώς και της εγκατάστασης αψίδας ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών και αντικειμένων. Με την χρήση της τεχνολογίας θα διευκολυνθούν περισσότερο οι έλεγχοι, σημείωσε.


Αποτελέσματα θέλουν οι Βουλευτές από τις έρευνες για την οικονομία

Αποτελέσματα επιθυμούν να δουν οι Βουλευτές σε ότι αφορά τις έρευνες για την οικονομία σύμφωνα με τις δηλώσεις τους.

«Έγινε μια εμπεριστατωμένη παράδοση του προϋπολογισμού από τον Υπουργό, αρκετά λεπτομερής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότση. Πράγματι, πρόσθεσε, «γίνεται στο Υπουργείο σημαντικό έργο».

Σύμφωνα με τον κ. Βότση «το Υπουργείο και η Αστυνομία, όπως έχει δηλωθεί μέσα, παρέχουν όλες τις υπηρεσίες οι οποίες χρειάζονται μέσα από τους ανακριτές και όχι μόνο, προς την Νομική Υπηρεσία, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν η συνεργασία και της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου και της Αστυνομίας να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον κόσμο και για όλους εμάς, οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες επιμένουμε ότι θα πρέπει γρηγορότερα, να έχουμε τα όποια αποτελέσματα πρέπει να έχουμε που αφορούν τα οικονομικά σκάνδαλα και την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η κυπριακή οικονομία».

«Ένα δεύτερο θέμα για το οποίο το Υπουργείο θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο ανά το παγκόσμιο για να υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες για να παρέχουν στον πολίτη ασφάλεια», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού έκανε λόγο για κενά και αδυναμίες σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Είπε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των ερευνών για το τραπεζικό σκάνδαλο. Δίδονται εξηγήσεις, είπε, κάποιες από τις οποίες είναι βάσιμες όμως σε τρία χρόνια ερευνών και “δεν έχει σκάσει μύτη τραπεζίτη μέχρι στιγμής”. Ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνοι που κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη ότι εντοπίζεται χαμηλός βαθμός υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του τομέα της δικαιοσύνης και εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις που να ενισχύουν άμεσα τις δικαστικές αρχές και τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είπε ακόμη ότι έχουν εντοπιστεί εκτός νομικού πλαισίου μετακινήσεις από τη Μενόγεια χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο νομικό υπόβαθρο, καθυστέρηση στην εφαρμογή του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις κεντρικές φυλακές καθώς και ένα ζήτημα δεοντολογίας που αφορά στην αγορά αυτοκινήτων από την αστυνομία από συγκεκριμένη εταιρεία “που για λόγους δεοντολογίας ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί” και μια “υπερεπικέντρωση της δράσης του Υπουργείου μόνο στα θέματα που αφορούν τις φυλακές”.

«Δυστυχώς το έγκλημα εξακολουθεί να υφίσταται, η διακίνηση ναρκωτικών εξακολουθεί να υφίσταται και τα μέτρα που λαμβάνονται για την κοινωνία και τους ίδιους τους φυλακισμένους δεν απέφεραν τα αναμενόμενα», ανέφερε.

«Για την ώρα καταγράφονται και κάποιες βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς αλλά και κάποιες σοβαρές ελλείψεις σε κάποιους άλλους που θα έπρεπε να είχαν τύχει αντιμετώπισης από το Υπουργείο», κατέληξε.

Απογοήτευση εξέφρασε από πλευράς του ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης επειδή, όπως ανέφερε, το θέμα που αφορά την πορεία του ανακριτικού έργου για το σκάνδαλο της κατάρρευσης της οικονομίας και το οποίο χαρακτήρισε ως «το πιο σημαντικό», δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία «σε χρόνο ανάλογο της σημασίας του».

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε απόλυτη συμπαράσταση στο έργο της αστυνομίας και των ανακριτικών αρχών, «ένα έργο το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ πολύπλοκο και χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια, τεχνογνωσία και μέσα για να ολοκληρωθεί».

«Ταυτόχρονα μεταφέραμε και εκφράσαμε τις εντονότατες ανησυχίες του κόσμου για τις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται και ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα των δυσκολιών, της επάρκειας ή της μη επάρκειας, και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα, τεχνοκρατικά και τεχνικά. Θέλουμε να εκφράσουμε μια απογοήτευση σήμερα γιατί δεν κατέστη δυνατό να συζητηθεί αυτό το θέμα σε χρόνο που να είναι ανάλογος της σημασίας τους» είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δεν έχει ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις του Υπουργού σε σχέση με την καθυστέρηση των ερευνών για την οικονομική καταστροφή της χώρας.

«Εξακολουθεί να παίζεται αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι τένις ή πινγκ – πονγκ, δηλαδή αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας για το ποιος έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση», πρόσθεσε.

Θέλουμε να δούμε αυτούς που φταίνε, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, είτε είναι αξιωματούχοι των τραπεζών είτε είναι πολιτικοί να μπαίνουν πίσω από τα σίδερα και να τιμωρηθούν, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ισλανδίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top