ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζωηρό ενδιαφέρον της Total για την ΑΟΖ - Ενισχύεται ο κυβερνητικός ενεργειακός σχεδιασμός

Ζωηρό ενδιαφέρον της Total για την ΑΟΖ - Ενισχύεται ο κυβερνητικός ενεργειακός σχεδιασμός

«Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και ενισχύεται και εργαζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να υπάρξουν και άλλες συγκεκριμένες ανακοινώσεις» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της εταιρείας Total, στη παρουσία του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα(24.11) συνάντηση με τον επικεφαλής των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Total.

Η εταιρεία εξέφρασε το ζωηρό της ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ ειδικότερα μετά τα αποτελέσματα εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου στο κοίτασμα Zohr , καθώς επίσης λαμβάνοντας υπόψη τις γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες που η εταιρεία πρόσφατα έχει διεξάγει εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν η Total θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της είπε ότι «ως συνήθης πρακτική και αυτό που πράξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν όταν έγιναν δηλώσεις σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, δεν θα δημοσιοποιούμε γεγονότα ή εξελίξεις προτού αυτά συγκεκριμενοποιηθούν».

Πρόσθεσε ότι «και στο πρόσφατο παρελθόν ακολουθήσαμε την ίδια τακτική και είδατε χθες (23.11) κάποιες εξελίξεις που θεωρώ είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε σχέση με τον ενεργειακό μας σχεδιασμό».

Ενημερώθηκε αμέσως η κυβέρνηση για το αιγυπτιακό κοίτασμα

Κληθείς να πει κατά πόσο το ζωηρό ενδιαφέρον της εταιρείας αφορά σε άλλα τεμάχια ή στα υφιστάμενα για τα οποία έχει αδειοδότηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται για ζωηρό ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο προκύπτει από τα πρόσφατα αποτελέσματα εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου καθώς επίσης και τα ίδια τα αποτελέσματα της εταιρείας από τις έρευνες που διεξήγαγε πρόσφατα».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα αυτά είπε ότι «ήταν γνωστά στην Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο ενημερώθηκε μόλις υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όντως είναι εξελίξεις που είναι θετικές. Ήταν κάτι που εκφράσαμε μετά από τα αποτελέσματα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και ενισχύεται και εργαζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να υπάρξουν και άλλες συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Τα επόμενα βήματα

Ερωτηθείς ποια βήματα θα ακολουθήσουν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ένας ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή. Και όπως είδατε πολύ πρόσφατα, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της εταιρείας ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου πώς άλλαξαν τα δεδομένα στην περιοχή, πώς αναβάθμισαν ενεργειακά την περιοχή. Και ένας ενεργειακός σχεδιασμός για να είναι ορθός θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα.

Είναι αυτό που πράττουμε. Και εργαζόμαστε ώστε σύντομα, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις να υπάρξουν και άλλα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Είναι πολύ σημαντικό στο θέμα της ενέργειας – και είναι κάτι στο οποίο θα επιμένουμε – να γίνονται ανακοινώσεις όταν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν ενδέχεται να υπάρξουν γεωτρήσεις από την Total εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης συνεχίζεται και ενισχύεται. Όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις και ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε. Για τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε δημόσια, και να πράττουμε περισσότερα και να λέμε λιγότερα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top