ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου και η συνάντηση με Μακάριο - «Μην μπλέξεις με την Κύπρο…»

Η αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου και η συνάντηση με Μακάριο - «Μην μπλέξεις με την Κύπρο…»

Αποκαλυπτική μαρτυρία του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου στην τρίτομη αυτοβιογραφία του, για τα δραματικά γεγονότα της δεκαετίας του 1960 στην Κύπρο. Η εφημερίδα «Πολίτης» στο κυριακάτικο της τεύχος παραθέτει απόσπασμα.

«Δεν βλέπω τίποτα στον ορίζοντα που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τούρκοι και Έλληνες ζούμε πολλά χρόνια μαζί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ένα μικρό συννεφάκι υπάρχει πάνω από την Κύπρο. Και αυτό γιατί εκεί υπάρχουν και οι Άγγλοι κι αυτοί είναι που θα μας βάλουν να τσακωθούμε». 

Όπως γράφει  ο δημοσιογράφος Γιάννης Σεϊτανίδης (εφημερίδα Πολίτης) , με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν  Μεντέρες, τον βασιλέα της Ελλάδας Παύλο το 1952, κλείνοντας την  μοναδική μέχρι σήμερα επίσκεψη Έλληνα αρχηγού κράτους στην Άγκυρα με τα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μεταφέρει ο τέως Κωνσταντίνος στην αυτοβιογραφία του.

12 χρόνια μετά ο Κωνσταντίνος θα δεχθεί τον Μακάριο στην Αθήνα, μετά τους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία. Ο Κωνσταντίνος είχε αντιδράσει αρνητικά σε άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, καθώς η χώρα θα οδηγείτο σε ανοιχτό πόλεμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία πάντα ακλουθούσε την συμβουλή του πατέρα του Βασιλιά Παύλου «Μην μπλέξεις με την Κύπρο ό,τι και να γίνει θα σου το φορτώσουν».

Στην Αθήνα ο Μακάριος δεν τα βρήκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ  δέχθηκε μετωπική επίθεση από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο.  

«Δεν πολεμάω τον Τούρκο επειδή εσείς ξυπνήσατε ένα πρωί και αποφασίσατε να τους σφάξετε! Το καταλάβατε αυτό; Δεν βάζω την Ελλάδα σε πόλεμο γι αυτόν το λόγο» γράφει ο Κωνσταντίνος ότι είπε στον Μακάριο, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπάθησε να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

«Γνωρίζετε μήπως ότι ούτε ένας Έλληνας δεν θέλει να ενωθεί μαζί σας; Μόνο εσείς θέλετε να ενωθείτε μαζί με εμάς και είστε ευπρόσδεκτοι. Να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα, οπωσδήποτε θα το δεχτούμε αλλά μην περιμένετε ότι εμείς θέλουμε να ενωθούμε με εσάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο είμαι βασιλεύς αυτή είναι».

Ο Μακάριος τα έχασε και στο τέλος δέχτηκε να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο λύσης του Παπανδρέου κάτι που τελικά δεν έγινε. Η Ελλάδα οδηγήθηκε στο κυπριακό απροετοίμαστη,χωρίς σχέδιο. Οι σχέσεις του Μακάριου με το ελληνικό σύστημα ήταν κακές, γράφεται επίσης στην αυτοβιογραφία, που κυκλοφορεί από την ελλαδική εφημερίδα «Το Βήμα».   

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top