ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελλοντικούς πιστωτικούς κινδύνους για ΕΕ, εκτιμούν οι S&P

Μελλοντικούς πιστωτικούς κινδύνους για ΕΕ, εκτιμούν οι S&P

Η απροθυμία των κρατών μελών της ΕΕ για ολοκλήρωση, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με μια εισροή προσφύγων και με μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, μπορεί στο τέλος της ημέρας να έχει κόστος στην πιστοληπτική ικανότητά του, αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s, τη Δευτέρα.

«Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι μια μακρά διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να έχει σταματήσει», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος, περιγράφοντας τον κίνδυνο μιας «κατακερματισμένης» ΕΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ενδείξεις μάλιστα, συνεχίζει, «είναι ότι μπορεί να βάζει όπισθεν», επικαλούμενος το ότι αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την προσφυγική κρίση και την αποδυναμωμένη εταιρική σχέση Γαλλίας-Γερμανίας.

Η ΕΕ, η οποία έχει 28 κράτη μέλη, από τη Βρετανία ως τη Μάλτα, έχει πιστωθεί με την κατάργηση των συνόρων, γεγονός που διευκολύνει την κινητικότητα εργαζομένων και κεφαλαίων μεταξύ χωρών.

Όμως, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών απειλεί αυτή τη διακίνηση χωρίς διαβατήρια, καθώς εισάγονται εκ νέου οι συνοριακοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τους S&P, παρά το γεγονός ότι η εισροή προσφύγων από μόνη της δεν θα είναι επιβλαβής για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών, εντούτοις θέτει υπό ερωτηματικό την πολιτική ενότητα στην Ευρώπη, παράγοντας που, σύμφωνα με τον οίκο, ενέχει πιστωτικό κίνδυνο στο μέλλον.

«Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει πώς τα αποκλίνοντα εθνικά συμφέροντα μπορούν να επισκιάσουν τις κοινές αντιδράσεις», γράφει ο οίκος.

Αναφέρεται σε θέματα όπως το βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ, καθώς και στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της οικονομικά ισχυρής Γερμανίας και της γειτονικής Γαλλίας.

«Στο παρελθόν, ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας ήταν συχνά αρκετά ισχυρός για να υπερισχύσει μικρών διαστημάτων διχόνοιας», σημειώνει.

Πιο πρόσφατα, προσθέτει, φαίνεται ότι “ο άξονας δεν δουλεύει τόσο αποτελεσματικά μαζί», γράφει, επικαλούμενος τις αποκλίνουσες οικονομικές τάσεις στα δύο κράτη.

Και τα δύο κράτη τοποθετούνται παραδοσιακά στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρει ακόμη ότι η προσφυγική κρίση και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι μάλλον απίθανο να έχουν άμεση αρνητική επίδραση στις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών χωρών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top