ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΔΟΝ: Απαράδεχτη, εμπαικτική και ουρανοκατεύατη, η απόφαση για εισδοχή στα Πανεπιστήμια

ΕΔΟΝ: Απαράδεχτη, εμπαικτική και ουρανοκατεύατη, η απόφαση για εισδοχή στα Πανεπιστήμια

Η ΕΔΟΝ εκφράζει την κάθετη διαφωνία της για τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια που ενέκρινε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη. Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεχτη και καταδικαστέα, τόσο στην ουσία της, όσο και στον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασιστεί.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ουρανοκατέβατη και ετσιθελική απόφαση, αφού το συγκεκριμένο  ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ για συζήτηση και διάλογο στα σώματα των μαθητών, των γονέων  και των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν πως είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται αποφάσεις για τους μαθητές και το μέλλον τους, χωρίς τους μαθητές, όπως ακριβώς είναι ανεπίτρεπτο και το να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις για την εκπαίδευση χωρίς να έχει προηγηθεί ζύμωση ιδεών και απόψεων στα θεσμοθετημένα σώματα διαλόγου.
 
Η απόφαση αυτή καταργεί τον ενιαίο χαρακτήρα των εξετάσεων και την καθολικότητα της διαδικασίας εισδοχής στα ΑΑΕΙ, ενώ παράλληλα  δημιουργεί εύλογες απορίες για το πώς θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, αφού εισάγει διαφορετικές διαδικασίες και υπεύθυνους φορείς για την εισδοχή στα πανεπιστήμια. Δεν μπορεί, σε μια κοινωνία που η οικονομική κατάσταση των μαθητών και των οικογενειών τους συνεχώς επιδεινώνεται, το ίδιο το Υπουργείο και η κυβέρνηση, να προχωρούν σε αποφάσεις όπου τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά αποτελούν τη βασική ιδέα.
 
Δηλώνουμε ακόμα ξεκάθαρα πως η απόφαση για «υπεράριθμο» 10% θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια  αποτελεί εμπαιγμό στα μάτια ολόκληρης της νεολαίας, αφού αποδεικνύει πως το Υπουργείο Παιδείας στερούσε αδίκως τα προηγούμενα χρόνια από τους μαθητές θέσεις σπουδών, με αποτέλεσμα πολλοί να προσφεύγουν σε άλλες επιλογές σπουδών υψηλού κόστους, είτε στο εξωτερικό είτε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ αρκετοί άλλοι εξαιτίας αυτού να μην έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.
 
Ως ΕΔΟΝ, πάγια μας θέση είναι η αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια, ούτως ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο τους χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα. Μια θέση την οποία προβάλλουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που δυστυχώς οι προσπάθειές μας πάντοτε  προσέκρουαν στο συντηρητισμό και τον ελιτισμό του πανεπιστημίου, που προέβαλλε το επιχείρημα ότι θα «χαλάσει» η υψηλή ποιότητα του πανεπιστήμιου. Τι άλλαξε τώρα και ξαφνικά το «υψηλό επίπεδο» του πανεπιστήμιου δεν αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση των θέσεων;
 
Ως ΕΔΟΝ δηλώνουμε με παρρησία πως θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να σταματήσουμε τις αντι-εκπαιδευτικές τους «μεταρρυθμίσεις» που βρίσκουν για ακόμα μια φορά το ΔΗΣΥ και την κυβέρνησή του να θέλει να μετατρέψει τους μαθητές μας σε πειραματόζωα.
 
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
17.02.2016

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top