ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: «Ρεαλιστική πιθανότητα η επανένωση της Κύπρου»

Σουλτς: «Ρεαλιστική πιθανότητα η επανένωση της Κύπρου»

Τώρα η επανένωση της Κύπρου έχει καταστεί ρεαλιστική πιθανότητα και πρέπει να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν ωστόσο να παραμένουν εμπόδια στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας και πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις.

Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Σουλτς αρχικά έκανε αναφορά στη σημερινή αεροπειρατεία του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο βρίσκεται στη αεροδρόμιο της Λάρνακας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο να έχει επιτυχή κατάληξη.

Ο κ. Σουλτς στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επιτυχή έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα διάσωσης, εκφράζοντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος εκσυγχρονίζει την οικονομία της.

Για το προσφυγικό, είπε πως πρέπει να αναγνωριστούν τρεις πραγματικότητες, ότι κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση και χρειάζεται συνεργασία, δεύτερον, η ροή προσφύγων θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν τα αίτια που τους αναγκάζουν να φεύγουν από τη χώρα τους και τρίτον, πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στους Σύριους ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στις γειτονικές χώρες.

Προσφωνώντας τον κ. Σουλτς, ο Πρόεδρος του σώματος Γιαννάκης Ομήρου είπε πως η Κύπρος έχει επιδείξει ισχυρή θέληση και προσήλωση στην προσπάθεια εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, παρά τις έντονες ανησυχίες που βασίζονται στο ρόλο της Τουρκίας. Όπως σημείωσε, η Τουρκία δεν έχει κάνει το παραμικρό για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ενώ θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία “εκλιπούσα”.

Στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε πως το κλειδί της λύσης παραμένει στην Άγκυρα γιατί είναι η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο, την κατέχει στρατιωτικά και αλλοιώνει δημογραφικά τα κατεχόμενα. Είπε, ακόμη, ότι η χώρα μας προσβλέπει στην επικουρική συμβολή της ΕΕ για λύση κυρίως ως θεματοφύλακα αρχών και αξιών.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανθρώπινο μέλος σε παραλία: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη θάλασσα - Συνεχίζονται στη ξηρά

Τάφος - Οπλοστάσιο: Ενώπιον Δικαστηρίου οι δύο συλληφθέντες - Δείτε φωτογραφία από τα όπλα που βρήκαν οι Αρχές

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Στιγμές τρόμου στον Μούτταλο: Άγνωστοι έκλεψαν πάνω από €5.000 - Έριξαν πυροβολισμούς

Adele: Τα συγχαρητήρια που έδωσε δημόσια στην κόρη του συντρόφου της



Θανατηφόρο στη Λάρνακα:  Στη δημοσιότητα το όνομα του 29χρονου μοτοσικλετιστή

Θανατηφόρο στη Λάρνακα: Στη δημοσιότητα το όνομα του 29χρονου μοτοσικλετιστή

Σε οδική σύγκρουση που συνέβη γύρω στις 4.30 χθες το απόγευμα στο δρόμο Μενεού προς Περβόλια στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του ο Arun Kumar 29 ετών από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top