ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομία: Υπήρχε όντως επιστολή προς την Μαρίνα! Το χρονικό της αεροπειρατείας μέσα από επίσημα χείλη

Αστυνομία: Υπήρχε όντως επιστολή προς την Μαρίνα! Το χρονικό της αεροπειρατείας μέσα από επίσημα χείλη

Ο 59χρονος ύποπτος αεροπειρατής ανακρίνεται, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κυπριακό νομικό σύστημα και την Τετάρτη 29/3 θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτηση του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Αναφερόμενος στη σειρά των γεγονότων, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι γύρω στις 8.30 το πρωί ενημερώθηκε η Αστυνομία από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας ότι σε αεροσκάφος προερχόμενο από την Αίγυπτο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πρόσθεσε ότι γύρω στις 08:50 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο κ. Αγγελίδης συνεχίζοντας είπε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης έγινε ανάκληση προσωπικού και λειτούργησαν δύο κέντρα κρίσεως, ένα στη ΜΜΔΑ με επικεφαλής τον Αρχηγό Αστυνομίας και δεύτερο στο αεροδρόμιο Λάρνακας με επικεφαλής το Διοικητή της ΜΜΑΔ.

Περαιτέρω, είπε ο κ. Αγγελίδης, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αποκλείστηκε η περιοχή και έγιναν οι δέουσες ενέργειες, με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας τόσο εντός όσο και εκτός αεροδρομίου.

Εξήγησε πως ταυτόχρονα ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας άρχισαν διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτεύχθηκε η σταδιακή απελευθέρωση όλων των ομήρων, που ανέρχονταν στους 72.

Μετά από παρέλευση 6 ωρών διαπραγματεύσεων και περί τις 14.45 ο 59χρονος Αιγύπτιος πείσθηκε, εξήλθε από το αεροσκάφος και συνελήφθη από τις ειδικές ομάδες της ΜΜΑΔ, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου, σημειώνοντας το σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι διαπραγματευτές, που είναι ειδικά εκπαιδευμένα άτομα και χειρίστηκαν το περιστατικό με επιτυχία.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι κατά τις έρευνες που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος.

Σημείωσε επίσης ότι από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι η διαχείριση της όλης κατάστασης ήταν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους, ανέφερε προσθέτοντας ότι ο 59χρονος συνελήφθη για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, ανακρίνεται και αναμένεται αύριο να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο για να συζητηθεί η περαιτέρω κράτηση του.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχουν ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από τη διερεύνηση, στο πλαίσιο ανάκρισης του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά και από τις έρευνες και εξετάσεις που θα ακολουθήσουν για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συμμετοχή της πρώην συζύγου του 59χρονου στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, στην οποία είχε παραδοθεί μέσω αεροσυνοδού επιστολή, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι όντως υπήρχε επιστολή, η οποία ήταν στην κατοχή του υπόπτου και απευθυνόταν στην πρώην σύζυγο του, η οποία διαμένει στην Κύπρο.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής εξετάζεται από τους ανακριτές, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ευθύνες στο πλήρωμα του αεροσκάφους, που φέρεται να “παρουσίασε αδυναμία στην αντίληψη της σοβαρότητας” της απειλής, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι “έχουμε αναφέρει το αποτέλεσμα της αεροπειρατείας και τα στοιχεία που προέκυψαν”.

Συνεχίζοντας είπε ότι από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η πληροφόρηση και επειδή δεν γνωρίζαμε το τι υπήρχε, η Αστυνομία και οι άλλες υπηρεσίες θα έπρεπε να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης,

Το σημαντικό είναι ότι το αποτέλεσμα είναι το συγκεκριμένο, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις τηρούνται όλες οι διαδικασίες πάντα με γνώμονα την ασφάλεια όλων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν ομοιώματα που έμοιαζαν με εκρηκτικές ύλες, είπε ότι υπήρχαν κάποια αντικείμενα που εξετάζονται, όμως, σημείωσε το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί ούτε στο αεροσκάφος ούτε στην κατοχή του 59χρονου τα όποια εκρηκτικά.

Ερωτηθείς εάν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, είπε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο, προσθέτοντας πως το σημαντικό για εμάς, έχοντας υπόψη ότι είμαστε στο αρχικό στάδιο των ερευνών, ο στόχος είναι να διερευνηθεί η υπόθεση, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το συμβάν δεν σχετίζεται με την όποια τρομοκρατική πράξη.

Από τη στιγμή που το περιστατικό συνιστά ποινικό αδίκημα οφείλουμε να το διερευνήσουμε, ανέφερε προσθέτοντας ότι εννοεί πλήρη, ενδελεχή διερεύνηση και εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς εάν ο 59χρονος είχε συνεργούς, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι που να συνηγορεί προς την ύπαρξη συνεργών. Εάν υπάρχει κάτι θα διερευνηθεί, συμπλήρωσε.

Η διερεύνηση διεξάγεται στη βάση της υπάρχουσας μαρτυρίας, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης προσθέτοντας πως ό,τι προκύψει στην πορεία των ερευνών θα τύχει περαιτέρω διερεύνησης.

Εάν προκύψει η εμπλοκή του όποιου άλλου προσώπου θα εξεταστεί, ανέφερε.

Είπε ακόμα πως αν κριθεί σκόπιμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης θα ζητηθεί η συνεργασία με υπηρεσίες άλλων κρατών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top