ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία πολιτών: Θα αναγκάζει τους βουλευτές της σε παραίτηση εάν δεν προωθούν τις θέσεις του κόμματος

Συμμαχία πολιτών: Θα αναγκάζει τους βουλευτές της σε παραίτηση εάν δεν προωθούν τις θέσεις του κόμματος

Την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μείνει σταθερός στην ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων για κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά και για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων άλλων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε ακόμη ότι με επιστολή τους οι υποψήφιοι Βουλευτές της Συμμαχίας, ορισμένοι εκ των οποίων τον συνόδευαν, δεσμεύονται για αυτόματη παραίτησή τους από το αξίωμα του Βουλευτή αν δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών οι προεκλογικές της δεσμεύσεις εντός ενός έτους.

Στις δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι «φαίνεται ότι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το κέντρο βάρους στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για να ξεφύγει από το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, εισηγείται τη δημιουργία μετά τη λύση μιας ή και περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η προσέγγιση από τουρκικής πλευράς θα είναι ακόμη χειρότερη και από τις εγγυήσεις του 1960, δεδομένου ότι τότε η Τουρκία διατηρούσε στην Κύπρο μόνο 600 στρατιώτες στο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ», προσθέτοντας ότι «και τότε υπήρχε στρατόπεδο».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η προσέγγιση αυτή της Τουρκίας ουσιαστικά τείνει στο να καθιερώσει ότι έχει δικαιώματα στην Κύπρο αλλά και την παρουσία της με πιο έντονο τρόπο απ` ότι την είχε καθιερώσει το 1960».

«Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μείνει σταθερός στην πάγια θέση στην οποία υπάρχει και ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, για κατάργηση των εγγυήσεων, η Κύπρος δεν χρειάζεται προστάτες τον 21ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα και στην ομόφωνη επίσης θέση για αποχώρηση όλων – και το υπογραμμίζω – όλων των ξένων στρατευμάτων, και των τουρκικών αλλά και όλων των άλλων χωρών που είναι στην Κύπρο σήμερα», είπε.

Αυτόματη παραίτηση Βουλευτών αν δεν προωθηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις εντός 1 έτους
----------------
Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με την κ. Αναστασιάδου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το «δεσμεύομαι», είναι «ένα ρήμα που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την έννοια του και το περιεχόμενο του». Ένα ρήμα, πρόσθεσε, «που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εξαπάτησης του Κύπριου πολίτη, με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών».

Δικαιολογημένα, ανέφερε, «οι πολίτες αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των προεκλογικών δεσμεύσεων», λέγοντας ότι «το ρήμα 'δεσμεύομαι' τείνει να γίνει ανέκδοτο». Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε, «θέλουμε να δώσουμε ξανά νόημα στο ρήμα `δεσμεύομαι`». Οι προεκλογικές δεσμεύσεις, πρόσθεσε, «να καταστούν πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο».

«Σήμερα, 28 Απριλίου 2016, αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών κατέθεσε ενυπόγραφη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με τις δεσμεύσεις του Κινήματος και την ευθύνη που οι ίδιοι αναλαμβάνουν», ανακοίνωσε. Η επιστολή αυτή, πρόσθεσε, «αποτελεί ουσιαστικά οριστική και αμετάκλητη δήλωση αυτόματης παραίτησης από το αξίωμα του Βουλευτή, δεδομένου ότι έχουν εκλεγεί, σε περίπτωση που εντός ενός έτους από την εγκαθίδρυση της νέας Βουλής δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών οι δεσμεύσεις που καταγράφονται στην επιστολή».

Με αυτό τον τρόπο, είπε, «τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκλέξει η Συμμαχία Πολιτών θα οδηγηθούν σε αυτόματη παραίτηση αν η Συμμαχία Πολιτών αποδειχθεί ασυνεπής με τα όσα δεσμεύτηκε να προωθήσει».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι «ένα χρόνο μετά την εκλογική διαδικασία, οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν έλεγχο και ο Πρόεδρος της Βουλής θα δικαιούται αυτεπάγγελτα και χωρίς να προαπαιτείται έγκριση από οποιονδήποτε, να ενεργοποιήσει την επιστολή παραίτησης».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «η Συμμαχία Πολιτών απέδειξε, σήμερα, ότι διαφέρει από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα. Απέδειξε έμπρακτα ότι αυτά που προτείνει στους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο είναι δεσμευτικό συμβόλαιο το οποίο θα υλοποιήσει μετά τις εκλογές μέσα από τη Βουλή».

«Διά της παρούσης, δεδομένου ότι έχουμε εκλεγεί, υποβάλλουμε ρητά, οριστικά και αμετάκλητα τις παραιτήσεις όλων μας, τις οποίες σας εξουσιοδοτούμε να ενεργοποιήσετε σε περίπτωση που εντός ενός έτους από την εγκαθίδρυση της νέας Βουλής δεν προωθήσουμε στο ακέραιο όσα έχουμε υποσχεθεί ως άνω», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις που εμπεριέχονται στην επιστολή αφορούν την προώθηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, την αυτόματη εγγραφή όσων γίνονται 18 στους εκλογικούς καταλόγους, το δικαίωμα ανάκλησης εκλελεγμένων αξιωματούχων στην περίπτωση αθέτησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, την ανάρτηση για ένα μήνα σε ιστοσελίδα των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου για τα σχόλια των πολιτών τα οποία θα προωθούνται στις επιτροπές της Βουλής, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για πολύ σοβαρά ζητήματα και τη διασύνδεση της μισθοδοσίας των Βουλευτών με βάση τις παρουσίες τους στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές.

Αφορούν επίσης πρόταση για επιβολή ειδικής φορολογίας για τις υπερχρεώσεις των τραπεζών στα δανειστικά επιτόκια, την προώθηση νομοθεσίας που να απαγορεύει στα κόμματα να υποβάλλουν κατάλογο ονομάτων για διορισμό στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, την Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, καθώς και τον καθορισμό ορίου για δύο θητείες για όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του κράτους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top