ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοστόμου:«Οραματιζόμαστε μια Αστυνομία που να εργάζεται όχι απλώς για τους πολίτες, αλλά μαζί με τους πολίτες»

Χρυσοστόμου:«Οραματιζόμαστε μια Αστυνομία που να εργάζεται όχι απλώς για τους πολίτες, αλλά μαζί με τους πολίτες»

Με αφορμή την σημερινή (5/5) γιορτή Αγίας Ειρήνης, προστάτιδα της Αστυνομίας Κύπρου , η αστυνομική δύναμη τίμησε δεόντως την εκκλησιαστική αυτή εορτή.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε:

5η Μαΐου σήμερα και η Εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Προστάτιδα της Αστυνομίας Κύπρου.  Με αφορμή την εκκλησιαστική αυτή εορτή, τιμάται επίσης η διαχρονική προσφορά της Αστυνομίας στην κοινωνία και στον τόπο μας.
       
Για όλους εμάς, τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, τούτη η μέρα έχει τη δική της,εξέχουσα σημασία. Κάθε 5η Μαΐου, η μνήμη στρέφεται στο παρελθόν.Σε εποχές ταραγμένες και καιρούς τραγικούς για την πατρίδα μας. Συναισθήματα συγκίνησης και συνάμα περηφάνιας, μας διακατέχουν, για όλους εκείνους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ολόκληρο τον λαό, ως αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι του, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις υπέρτατες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε η Αστυνομίακατά την περίοδο ΄63-΄64, με την Τουρκανταρσία και ευρύτερα τις δικοινοτικές ταραχές, κυρίως όμως κατά τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.
       Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες συναδέλφους μας και αποτίουμε τις προσήκουσες τιμές στα αγνοούμενα μέλη μας.   Την ίδια στιγμή, εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης μα και απέραντου θαυμασμού, τιμούμε τα μέλη μας που έδωσαν τη ζωή τουςεν καιρώ ειρήνης, ενώ βρίσκονταν στην ‘πρώτη γραμμή’ του καθήκοντος.

       Θα ήταν θεωρώ, σημαντική παράλειψη εκ μέρους μου, εάν δεν έκαναειδική αναφορά στο γεγονός ότι η  σημερινή τελετή πραγματοποιείται υπό τη σκιά ενός βαρύτατου πένθους. Δυστυχώς, τον περασμένο μήνα, χάσαμε έναν καθόλα εξαίρετο Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας. Έναν πανάξιο συνάδελφο με περγαμηνές στον τομέα εξιχνίασης του εγκλήματος και γενικότερα με πολύ σημαντική συνδρομή και προσφορά στο έργο της Αστυνομίας. Πάνω απ’ όλα, έναν άνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξεως.  Ο αδόκητος, τόσο πρόωρος και άδικος χαμός του Θωμά Ευθυμίου, στην ηλικία των 50 μόλις χρόνων, πέραν της τραγικής απώλειας για την οικογένειά του, αποτελεί τεράστιο πλήγμα και για την οικογένεια της Αστυνομίας. ‘Ηταν πραγματικά τιμή για την Υπηρεσία μας να έχει στους κόλπους της ένα τέτοιο μέλος, αλλά και για εμάς τους συναδέλφους του, που τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του. Η μνήμη του δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα αποτελεί πάντοτελαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
       
Για την προσφορά τους στην Αστυνομία και στην κοινωνία, τιμούμε επίσης σήμερα ακόμη τρία εν ενεργεία μέλη μας που απεβίωσαν κατά τα έτη 2015-16. Πρόκειται για τους Αστυφύλακες 2848 Σπύρο Μιχαηλίδη και 3049 Αθανάσιο Καρεκλά, ως επίσης τον Αρχιπυροσβέστη 4172 Πέτρο Κυριάκου.   
     
 Η 5η Μαΐου αποτελεί λοιπόν, ημέρα μνήμης, τιμής και αναγνώρισης της συνολικής και πολυσχιδούς προσφοράς της Αστυνομίας δια μέσου των χρόνων. Παράλληλα, εκπέμπει δυνατά και ξεκάθαρα μηνύματα για τον ιδιαίτερα σημαντικό και την ίδια στιγμή,  πολυδιάστατο ρόλο της Αστυνόμευσης στο σύγχρονο κόσμο. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν νέες, πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες προκλήσεις, η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα. Η τρομοκρατία, οι ‘ασύμμετρες απειλές’ και γενικά ο κάθε ορατός και ‘αόρατος΄ εχθρός κατά της ασφάλειας, συνιστούν την περίοδο που διανύουμε,οξύτατο πρόβλημα κάθε συντεταγμένης πολιτείας και κοινωνίας. Επιπλέον, οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο μας συνεπεία της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό και επιβεβλημένο τον ρόλο μας, τόσο ως βασικός πυλώνας κοινωνικής συνοχής, όσο και ως μηχανισμός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ευημερία μιας κοινωνίας και ενός λαού. Γιατί ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότιταυψηλά επίπεδα ασφάλειας σε ένα κράτος, καθώς και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ντόπιων και ξένων, επιδρούν σε τεράστιο βαθμό στην ανάπτυξη, στην ευημερία και στην πρόοδο μιας χώρας.    

Κυρίες και κύριοι,
       
Πιστοί στις εξαγγελίες μας, και σε πείσμα των καιρών, οδεύουμε με σταθερά βήματαστηνπορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων που θέσαμε,υιοθετώντας μία σειρά από καινοτομίες και αλλαγές. ΄Οραμά μας να καταστήσουμε την Αστυνομία Κύπρου, ένα απόλυτα σύγχρονο, αποδοτικό και αποτελεσματικό αστυνομικό οργανισμό. Ένα αστυνομικό οργανισμό που να παρέχει πάντοτε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη. Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε εναρμονίσει τους σχεδιασμούς μας, με την Πολιτική για την Ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
       
Τεράστια έμφαση δίδουμε στον παράγοντα άνθρωπο˙κατ’ ουσίαν στα μέλη μας, τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού μας. Υλοποιούμε μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη, την ευημερία και την ασφάλειά τους, αφενός, διότι νοιαζόμαστε για τον αστυνομικό και κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του.  Αφετέρου, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο τρόπος διοίκησης έχει άμεσο και καθοριστικό αντίκτυπο στην αφοσίωση και κατ’ επέκταση στην απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού.
     
 Ενισχύοντας τα επίπεδα χρηστής διοίκησης, αξιοκρατίας και διαφάνειας, υιοθετήσαμε για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα κριτήρια μεταθέσεων.  Παράλληλα, υιοθετήσαμε τον θεσμό της εναλλαξιμότητας για το προσωπικό που εργάζεται σε ευαίσθητες υπηρεσίες.
     
Προχωρήσαμε επίσης κατόπιν εμπεριστατωμένης επιστημονικής έρευνας,  στην υποβολή εισηγήσεων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τροποποίηση του νόμου που αφορά στα κριτήρια πρόσληψης στην Αστυνομία. Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις, βασικό στόχο έχουν την πρόσληψη των πλέον κατάλληλων και ικανών να επιτελούν το λειτούργημα του αστυνομικού στο τρέχον, ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον της Αστυνομίας.
       Προς υλοποίηση του κορυφαίου στρατηγικού στόχου για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, πέραν της ίδρυσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών που αποσκοπούσε στην κάλυψη του κενού που διαχρονικά παρουσιαζόταν στον τομέα της έρευνας σε αστυνομικής φύσεως θέματα, εξασφαλίσαμε τις υπηρεσίες Βρετανών εμπειρογνωμόνων σε θέματα οργανωσιακής αλλαγής και εκσυγχρονισμού στην αστυνόμευση.
 
Προχωρούμε επίσης στην εφαρμογή ενός ακόμη πρωταρχικού μας στόχου, που είναι η σταδιακή υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου μοντέλου αστυνόμευσης. ‘Ενός κατά βάση ανθρωποκεντρικού μοντέλου, με κύριο πυλώνα την Κοινοτική Αστυνόμευση, το οποίο εμπεριέχει επίσης πτυχές της λεγόμενης  ‘έξυπνης αστυνόμευσης΄, καθώς και της αστυνόμευσης  με επίκεντρο την πληροφορία.
Παρά τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς  και στον αριθμό του προσωπικού, ένεκα της οικονομικής κρίσης, έχει επεκταθεί ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, ενώ παράλληλα προωθείται εντατικά και συστηματικά το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Επιπλέον, έχουμε υιοθετήσει και θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής. 
Στη βάση εξάλλου, της αρχής «Να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα και να τα κάνουμε καλύτερα», ενισχύουμε τις παραδοσιακές μεθόδους αστυνόμευσης, με την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών στο πλαίσιο της ‘έξυπνης’ αστυνόμευσης.
Κυρίες και κύριοι,
Με αποτελεσματικότητα, αλλά και ταυτόχρονα με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα,η Αστυνομία Κύπρου δίνει τη δική της δυναμική απάντηση στις προκλήσεις που πηγάζουν από τις μορφές και τις διαστάσεις που λαμβάνει στις μέρες μας το έγκλημα, μεαξιοσημείωτες επιτυχίεςστον επιχειρησιακό τομέα.
Δεδομένων τωνιδιαίτερα σοβαρών διαστάσεων που λαμβάνει η απειλή της τρομοκρατίας ανά το παγκόσμιο, έχουμε αναθεωρήσει το σύστημα φρουράς πρεσβειών και άλλων ευαίσθητων σημείων και υποδομών.  Σε αυτό το πλαίσιο, συστάθηκε ειδική υπηρεσία, ο Ειδικός Ουλαμός Φρουράς, με  ευθύνη φρούρησης των σημείων αυτών.
Στον αγώναπου διεξάγουμε κατά της μάστιγας των ναρκωτικών,καταφέρνουμε καίρια πλήγματα στους εμπόρους, με κατασχέσεις σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ μεγάλων ποσοτήτωνγια τα δεδομένα του τόπου μας. Συνάμα, επιδεικνύεται ανθρωποκεντρική προσέγγιση στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Πολύ καλά αποτελέσματα σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, έχει επιφέρει εξάλλου, η πρόσφατη μετεξέλιξη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, σε Υπηρεσία με επιχειρησιακό και όχι απλώς συντονιστικό χαρακτήρα που είχε μέχρι πρότινος.Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε, ώστε να βελτιωθεί η θέση της χώρας μας, σύμφωνα με την τελευταία ΄Εκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Εμπορίας Προσώπων. 
       Επιπλέον, ημηδενική ανοχή που επιδεικνύεται,σε συνάρτηση με μία σειρά από μέτρα που λάβαμεσε αθλητικούς αγώνες υψηλού κινδύνου,έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των περιστατικών βίας στους αθλητικούς χώρους.
Και βεβαίως θα ήταν παράλειψη εάν δεν έκανα ειδική αναφορά στην σημαντική συμβολή της Αστυνομίας σ’ ότι αφορά στην ολομέτωπη επίθεση κατά της διαφθοράς και διαπλοκής. Δεκάδες είναι οι υποθέσεις αυτής της υφής που διερευνήθηκαν ή και διερευνώνται από την Αστυνομία και ήδη η κοινωνία έχει αρχίσει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι οι συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες της Αστυνομίας, μέσω της στενής συνεργασίας με  όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με προεξέχουσεςτη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία,  θα ευοδωθούν, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά το ΄περί δικαίου’ αίσθημα των πολιτών.  
 
Κυρίες και κύριοι,
Οραματιζόμαστε μια Αστυνομία που να εργάζεται όχι απλώς για τους πολίτες, αλλά μαζί με τους πολίτες. Καιείμαστε, από πλευράς μας, πλήρως αφοσιωμένοι στην επίτευξη τούτου του οράματος. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η σημερινή μέρα στέλνει επίσης ουσιαστικά και καίρια μηνύματα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Υπενθυμίζει σε αυτόν, ότι η Αστυνομία, του εξασφαλίζει το δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να εκφράζεται και  να δημιουργεί, δίχως την αβεβαιότητα και τον φόβο του εγκλήματος και της παρανομίας. Ότι η Αστυνομία αποτελεί ασπίδα άμυνας και προστασίας της κοινωνίας. Η αγάπη  λοιπόν και η έγνοια που επιβάλλεται να έχει ο καθένας, για την δοκιμαζόμενη σε εθνικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, πατρίδα μας, θα πρέπει εμπράκτως να εκδηλώνεται μέσω της δημιουργίας μιας κοινωνικής συμμαχίας μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας. Μιας κοινωνικής συμμαχίας που θα περιλαμβάνει, τόσο την πάντοτε καλοδεχούμενη εποικοδομητική κριτική προς εμάς, όσο και την ουσιαστική στήριξη στο πολυσχιδές και καθοριστικό για κάθε ευνομούμενη κοινωνία, έργο της.

       Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω όλους, ότιως Αστυνομία Κύπρου συνειδητοποιούμε και συναισθανόμαστε πλήρως  την τεράστια ευθύνη μας, έναντι της ένδοξης ιστορίαςτου οργανισμού μας και της ηρωικής θυσίας των συναδέλφων  μας˙ έναντι των πολιτών, των επερχόμενων γενεών και του τόπου. Δεν έχουμε λοιπόν άλλη επιλογή, παρά να δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας ούτως ώστε, με τη στήριξη Πολιτείας και κοινωνίας, να επιτύχουμε τους στόχους μας, συμβάλλοντας στην πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top