ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Κορνηλίου: «Σίγουρα το αποτέλεσμα προκαλεί θλίψη, ωστόσο η ετυμηγορία είναι σεβαστή»

Πρέσβης Κορνηλίου: «Σίγουρα το αποτέλεσμα προκαλεί θλίψη, ωστόσο η ετυμηγορία είναι σεβαστή»

Με ψυχραιμία και ενότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο ΗΒ, να κοιτάξουν μπροστά, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ και των πολιτών της, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα της ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου.

Ο Πρέσβης Κορνηλίου θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες μετά το Brexit βρέθηκαν σε μια πρωτόγνωρη κρίση που έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που το οικοδόμημα της ΕΕ αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, την οικονομική κρίση και άλλα.

"Σίγουρα το αποτέλεσμα προκαλεί θλίψη, ωστόσο η ετυμηγορία είναι σεβαστή, πρέπει τώρα με ψυχραιμία και ενότητα να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα, να κοιτάξουμε μπροστά και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της ίδιας της Ενωσης και των πολιτών της", αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Κορνηλίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις οικονομικών και πολιτικών κύκλων για μια ευρύτερη αστάθεια στην ΕΕ και ύφεση στη Βρετανία, που θα επηρεάσει την Ευρώπη γενικότερα, ο κ. Κορνηλίου εξηγεί ότι ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος της πρώτης συνάντησης των ηγετών των κρατών μελών την Τετάρτη.

"Συνέρχονται οι 27 για να συζητήσουν ακριβώς τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, πώς αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα, πώς προχωράμε. Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αδυναμίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ έχει απολέσει το λόγο ύπαρξης της. Τουναντίον, θεωρώ ότι το μέγεθος των προκλήσεων υπαγορεύει τώρα συνεργασίες και συλλογικές απαντήσεις", αναφέρει.

Σε ερώτηση τι θεωρεί ότι έκρινε το τελικό αποτέλεσμα και την ετυμηγορία των Βρετανών, ο κ. Κορνηλίου εκτιμά ότι η μεταναστευτική κρίση σε συνδυασμό με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και επιπρόσθετα η δυσκολία να γίνουν κατανοητά τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ επηρέασαν την ψήφο του λαού.
"Ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο εθνικισμός αποτελεί εύκολη διέξοδο έναντι της επιλογής του συμβιβασμού για χάριν του ευρωπαϊκού συμφέροντος", σημειώνει ο Πρέσβης.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα για την έξοδο του ΗΒ, ο Πρέσβης Κορνηλίου εξηγεί πως το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ προνοεί ότι η αποχώρηση γίνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης με την ΕΕ σε ένα ορίζοντα χρονικό δύο ετών και υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αυτής με ομόφωνη απόφαση των 27. Διευκρινίζει ότι η επίσημη διαπραγμάτευση ξεκινά με τη γνωστοποίηση της απόφασης για αποχώρηση, χωρίς αυτό να αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αρχίσει τις συζητήσεις, όπως θα γίνει στη Σύνοδο την Τετάρτη.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top