ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Χάσικος: «Δεν μοίρασα κανένα τσιεκκούδι και σε κανένα»

Σ. Χάσικος: «Δεν μοίρασα κανένα τσιεκκούδι και σε κανένα»

Διευκρινίσεις έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών για τα περί παραχώρησης επιταγών σε πρόσωπα και σωματεία.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο παραχώρησης επιταγών σε πρόσωπα και σωματεία μέσω του ΥΠΕΣ και με έγκριση της Βουλής, δίνει στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Σωκράτης Χάσικος με αφορμή δημοσιεύματα για τον κατάλογο που τέθηκε προχθές ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για έλεγχο.

Ο κ. Χάσικος με δήλωση στο ΚΥΠΕ εξήγησε ότι η βοήθεια δίνεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και κατ' εξαίρεση και αφορά δυσπραγούσες οικογένειες και άπορα άτομα. Ο ίδιος, είπε, δεν μοίρασε “κανένα τσιεκκούδι και σε κανένα, είτε φυσικό πρόσωπο, είτε νομικό πρόσωπο”.

Διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε άλλωστε να μοίραζε αυτά τα ποσά, αφού προϋπόθεση αποτελεί η έγκριση της Βουλής.

“Ούτε και ειδοποίησα κανένα ότι εγκρίθηκε η επιταγή του και να έρθει να την παραλάβει. Ανά τριμηνία συγκεντρώνονται στοιχεία για επιταγές και στέλλονται στη Βουλή άρα συνέπεσε με τις εκλογές και καμία σχέση με το τι υπονοείται και αφήνεται να νοηθεί για εξαγορά ψήφων”, σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι κανείς από αυτούς που αναφέρονται σε δημοσιεύματα δεν ήρθε στο γραφείο του για να του ζητήσει χρήματα και δεν είδε κανένα από αυτούς σε συνάντηση ή άλλως πως.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σημείωσε, είναι με επιστολές που απευθύνονται στο ΥΠΕΣ και ζητούν κάποια χρήματα γιατί είτε είναι δυσπραγούσες οικογένειες, είτε είναι άπορα άτομα και οπότε ο Υπουργός είχε διαχρονικά αυτή την ευχέρεια για μικροβοήθειες σε πρόσωπα, διευκρίνισε.

Ο κ. Χάσικος είπε στο ΚΥΠΕ πως ναι μεν επαφίεται στον ΥΠΕΣ και αυτός αποφασίζει τελικώς , αλλά προηγείται μια διερεύνηση από υπηρεσιακούς λειτουργούς. “Υπάρχει μια διμελής Επιτροπή που αξιολογεί την κάθε περίπτωση για να πειστούμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια η οικογένεια ή το άτομο”, ανέφερε.

Για τα σωματεία και τα ιδρύματα, ανέφερε ότι πρόκειται για διάφορες περιπτώσεις για τις οποίες διαχρονικά δίνεται βοήθεια .

Μέχρι και πέρσι, εξήγησε, 150,000 ευρώ δίνονταν στα κοινωνικά παντοπωλεία και ευτυχώς φέτος δεν θα έχουμε παντοπωλεία και άρα τα χρήματα αυτά δεν διατεθούν.

“Εν ολίγοις είναι πολύ άδικη και λαϊκίστικη η προσέγγιση του θέματος, ο εκάστοτε Υπουργός δίνει ένα μικροποσό βοήθειας για φτωχά και ανήμπορα πρόσωπα και το κονδύλι είναι αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με κονδύλια προηγούμενων κυβερνήσεων”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι το κράτος έχει και άλλους τρόπους για βοήθεια μέσω του γραφείου Ευημερίας ή του ΕΕΕ,  ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ειδικές καταστάσεις και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες παραχωρείται η βοήθεια. “Είναι στο χέρι της Βουλής `να τα κόψει όλα`, αν το επιθυμεί”, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ο ΥΠΕΣ εξέφρασε την άποψη ότι κακώς δίνεται ονομαστικός κατάλογος στη Βουλή των ατόμων που βοηθούνται γιατί πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

“Θα μπορούσαν να δίνονται αρχικά ονομάτων ή ο κατάλογος να κυκλοφορούσε και να εδίδετο μόνο στη γραμματεία για έλεγχο. Για τα σωματεία σωστά δίνονται τα ονόματα, αλλά για τα πρόσωπα δεν είναι ορθό, είναι άδικο να δημοσιεύονται ονόματα γιατί κανένας δεν θέλει να είναι επαίτης”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top