ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε τι αλλάζει στις επόμενες προεδρικές εκλογές

Δείτε τι αλλάζει στις επόμενες προεδρικές εκλογές

Όριο και στο ανώτατο ύψος των εκλογικών εξόδων των υποψηφίων.

Νομοθεσία που προνοεί αύξηση του παραβόλου από τις χίλιες λίρες (€1.700 περίπου) στα €2.000 και παράλληλα αύξηση του αριθμού των υποστηριζόντων από 8 σε 100 για τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Προνοείται επίσης ότι το ανώτατο ύψος των εκλογικών εξόδων που δύναται να δαπανά κάθε υποψήφιος δεν θα υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Ο περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016» που ψηφίστηκε με πλειοψηφία 51 βουλευτών υπέρ και 1 κατά (του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία), προνοεί επίσης επιστροφή του παραβόλου στους υποψήφιους που θα συγκεντρώσουν 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων (αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικών, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν ορισμένες διατάξεις του και να εισαχθούν σε αυτόν ρυθμίσεις σε σχέση με τα εκλογικά έξοδα των υποψηφίων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα συμμόρφωση της Δημοκρατίας προς τις συστάσεις της επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προτείνονται μεταξύ άλλων:

1.Διαμόρφωση της διάταξης που καθορίζει τον αριθμό των εκλογέων που απαιτείται να υπογράψουν τα έγγραφα υποβολής υποψηφιότητας προς υποστήριξη ορισμένης υποψηφιότητας, πέραν από τον εκλογέα που την προτείνει, ώστε αυτοί να αυξηθούν από τους οκτώ, που ισχύει σήμερα, στους εκατόν εκλογείς.

2.Διαμόρφωση της διάταξής η οποία προβλέπει την καταβολή παραβόλου για την υποβολή υποψηφιότητας, ώστε αυτό να αυξηθεί από τις χίλιες λίρες (£1.000), που ισχύει σήμερα, στις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000). Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών υπήρχε πρόνοια για αύξηση του παραβόλου στα €10.000, ωστόσο μετά από τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτικών και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών η οποία ψηφίστηκε με 26 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 10 αποχές, το παράβολο αυξάνεται στα €2.000.

3. Διαμόρφωση της διάταξής της η οποία προβλέπει επιστροφή του καταβληθέντος παραβόλου στον υποψήφιο που έχει εξασφαλίσει από την ψηφοφορία ποσοστό ενός δεκάτου (1/10) επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων, ώστε αυτό να μειωθεί στο ποσοστό του τρία τοις εκατόν (3%) επί του εν λόγω συνόλου.

4. Εισαγωγή σχετικής πρόνοιας, ώστε να επιτρέπεται η αποχώρηση υποψηφίου μετά την έναρξη της ψηφοφορίας ή στο μεσοδιάστημα από την πρώτη εκλογή μέχρι και την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εκλογής, χωρίς αυτό να επιφέρει ανάκληση της διαδικασίας εκλογής.

Σημειώνεται ότι στο αρχικό νομοσχέδιο υπήρχε πρόνοια για αύξηση στα δύο εκατομμύρια ευρώ (€2.000.000) του ανώτατου ύψους των εκλογικών εξόδων που δύναται να δαπανά κάθε υποψήφιος σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών, ωστόσο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να διαμορφώσει το κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε το ανώτατο ύψος των εκλογικών εξόδων που θα δύναται να δαπανά κάθε υποψήφιος σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών να ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ (€1.000.000).


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top