ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Σιζόπουλος: Η Κυβέρνηση στερείται πολιτικής ευθιξίας

Μ.Σιζόπουλος: Η Κυβέρνηση στερείται πολιτικής ευθιξίας

«Η Κυβέρνηση στερείται πολιτικής ευθιξίας» ήταν το σχόλιο του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, αναφορικά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τις εκκλήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, σε σχέση με χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση δολοφονίας γνωστού επιχειρηματία.

Ερωτηθείς το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος, αν σχολιάζει δήλωση του ΑΚΕΛ με την οποία ζητείται η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι «ήδη από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι αυτή η Κυβέρνηση στερείται πολιτικής ευθιξίας».

Χαρακτήρισε, παράλληλα, ως «πάρα πολύ σοβαρές» τις διαπιστώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, καθώς όπως είπε «ουσιαστικά καταδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα σώματα ασφαλείας».

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, θα στηρίξει κάθε προσπάθεια η οποία θα συμβάλλει στην εξυγίανση των σωμάτων ασφαλείας, στην καθιέρωση της αξιοκρατίας και στον τερματισμό των πολιτικών παρεμβάσεων, αλλά και στην απεξάρτηση από σκοπιμότητες και κυκλώματα ύποπτων δραστηριοτήτων.

«Παραπλανούσαν για επιστροφή Αμμοχώστου»

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για δεκαετίες ολόκληρες παραπλανούσε τους κατοίκους της Αμμοχώστου για το δήθεν ενδιαφέρον της για την άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Αναφερόμενος παράλληλα σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι επιβεβαιώνεται πως αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί με την Κυβέρνηση να επικεντρώνεται στην απόδοση της πόλης με την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εγγυήσεις να μην αποτελέσουν «δούρειο ίππο»

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των εγγυήσεων, λέγοντας ότι αν το συγκεκριμένο θέμα δεν τύχει σωστού και επιδέξιου χειρισμού, μπορεί να αποτελέσει «δούρειο ίππο» κακής λύσης στο Κυπριακό.

Όπως είπε, το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί εγγυήσεις και είναι πιθανό η Τουρκία να τις αποποιηθεί, από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στα συνιστάμενα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα της παρέχουν δυνατότητες παρέμβασης στη λειτουργία του κυπριακού κράτους.

«Σε αυτή την περίπτωση, η απόσυρση του ενδιαφέροντος για εγγυήσεις ενδεχομένως να θεωρηθεί ως σημαντική επιτυχία για τη δική μας πλευρά. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που θα γίνει θα είναι η υιοθέτηση μιας κακής, μη λειτουργικής και αντιδημοκρατικής λύσης» είπε.

Πρόσθεσε ότι το πλέον σημαντικό κεφάλαιο στη λύση του Κυπριακού είναι η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό και κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, η αποφυγή του γεωγραφικού διαχωρισμού στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης, καθώς και η πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια.

Είναι νωρίς για τις δημοτικές εκλογές
 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμη ότι η διερεύνηση για πιθανές συνεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών θα ξεκινήσει μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, με την παγκύπρια ημερίδα που θα διοργανώσει το κόμμα.

Ερωτηθείς για τις διεργασίες, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι οι επαρχιακές επιτροπές αναμένεται να υποβάλουν έναν πρώτο κατάλογο με πιθανούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ενώ μεταξύ 1 και 11 Σεπτεμβρίου, η ηγεσία του κόμματος θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με κάθε επαρχιακή οργάνωση.

Θα υπάρξει συνάντηση των προεδρείων των επαρχιακών επιτροπών και στις 11 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί η παγκύπρια ημερίδα, όπου σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο «ενδεχομένως να ληφθούν κάποιες κατ` αρχήν αποφάσεις».

Μετά από αυτές τι εξελίξεις, συνέχισε, «το κόμμα θα είναι έτοιμο να εμπλακεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για επιμέρους ή συνολικές συνεργασίες, σε δήμους».

Είναι πολύ νωρίς για την ΕΔΕΚ αυτή τη στιγμή να συζητήσει οτιδήποτε έχει σχέση με δήμους, είπε ο κ. Σιζόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα για συναντήσεις ή συνεργασίες της ΕΔΕΚ με άλλα κόμματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top