ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι από τα Κόκκινα

Αναχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι από τα Κόκκινα

Αναχώρησαν γύρω στις 14:00 τα 61 λεωφορεία που μετέφεραν 1,015 Τουρκοκύπριους στα Κόκκινα, μέσω του Λιμνίτη, για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 52η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέας Καρός ανέφερε πως η λίστα με τα 61 λεωφορεία παραδόθηκε χθες το απόγευμα στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα ΗΕ. Από το οδόφραγμα του Λιμνίτη τα λεωφορεία κατευθύνθηκαν προς το θύλακα των Κοκκίνων.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε "τραγική" τη σημερινή μέρα, με την άφιξη των Τ/κ στα Κόκκινα περνώντας από την κατεχόμενη κυπριακή γη.

Αυτές τις μέρες, είπε, “η μνήμη μας στρέφεται πίσω στις καταστροφές που επέφεραν στην περιοχή της Τηλλυρίας, καίγοντας και καταστρέφοντας την. Μια περιοχή που αν δεν την κατέστρεφαν, σήμερα θα ήταν ένας δεύτερος παράδεισος.”

Στα Κόκκινα βρέθηκε σήμερα το πρωί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έφθασε με ελικόπτερο στο ελικοδρόμιο των Κοκκίνων, όπου προσγειώθηκαν δύο ελικόπτερα με διαφορά 20 λεπτών το ένα με το άλλο, ενώ στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου των Κοκκίνων κατέπλευσαν 13 φουσκωτά, ένα γιοτ και δύο αποβατικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ κάτοικοι του ακριτικού Πύργου Τηλλυρίας επανέλαβαν το αίτημά τους για διάνοιξη του δρόμου μέσω Κοκκίνων που έκλεισε πριν από 52 χρόνια.

Οι κάτοικοι ανέφεραν πως το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο συνέδεε την Πάφο με τη Λευκωσία, προσθέτοντας πως όλες οι κοινότητες βρίσκονται σε μαρασμό λόγω της κατάστασης. Για να φθάσει κάποιος στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας πρέπει να περάσει από τα βουνά, ανέφεραν.

Ο Ιωάννης Στυλιανού είπε “Σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι είμαστε από το 1964, είμαστε αγανακτισμένοι” ενώ θυμήθηκε τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες.

“Όλοι οι λοκατζήδες της 301ης μοίρας την 7η Αυγούστου του 64 ανέβηκαν από την εκκλησία εκεί στο Λωρόβουνο. Άρχισε η μάχη. Μετά από τις πρώτες μέρες οι ελεύθεροι σκοπευτές της Τουρκίας έβαλλαν εναντίον μας από την κάτω πλευρά και μετά από πολύωρη μάχη και μας έζωσε και η πυρκαγιά. Έπεσε μαχόμενος ο Παπαγεωργίου Νικόλαος, ο Αποστολίδης και ο Αυλικιώτης. Αυτοί οι τρεις ήρωες πολέμησαν σαν λέοντες στην πρώτη γραμμή. Μετά όταν εγκαταλείφθηκε ο Λωρόβουνος μας κάλεσε ο διοικητής να πάρουμε τους τραυματίες,” είπε.

Πέρσι πέραν των 2000 Τουρκοκυπρίων με 113 λεωφορεία μετέβησαν στις 8 Αυγούστου στα Κόκκινα, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Φέτος η προσέλευση ήταν μειωμένη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top