ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετανάστες στη Γερμανία δημιούργησαν 2.000.000 θέσεις εργασίας

Μετανάστες στη Γερμανία δημιούργησαν 2.000.000 θέσεις εργασίας

Το 2014 συνολικά 709.000 αλλοδαποί ήταν ιδιοκτήτες της δικής τους επιχείρησης.

Ξένοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Γερμανία, έναν αριθμό ο οποίος έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Μπέρτελσμαν η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το 2014, το τελευταίο έτος τα δεδομένα από το οποίο συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, 709.000 αλλοδαποί ήταν ιδιοκτήτες της δικής τους επιχείρησης, ένας αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το 2005. Αν συνυπολογιστούν οι υπάλληλοί τους, για όσους έχουν, οι επιχειρηματίες αυτοί δημιουργούν δύο εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης επί του συνόλου των 39 εκατομμυρίων που καταμετρά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Από το 2005 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 32%, ενώ παράλληλα ο αριθμός των αλλοδαπών στη γερμανική επικράτεια δεν αυξήθηκε παρά κατά 9%. Αυτό υποδεικνύει την πολύ ισχυρή κλίση του πληθυσμού αυτού να αναπτύσσει και να αξιοποιεί το επιχειρηματικό του πνεύμα.

«Οι επιχειρηματίες που έχουν προέλευση από το εξωτερικό έχουν πολύτιμη συμβολή στην απασχόληση και τον δυναμισμό της οικονομίας της Γερμανίας», σχολίασε το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, και μάλιστα «εκτός του πεδίου των χαμηλόμισθων», δηλαδή των κλισέ του κινεζικού εστιατορίου στο οποίο δουλεύει περίπου αμισθί όλη η οικογένεια ή του μπακάλικου που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και στο οποίο δουλεύει ένας Τούρκος και μόνον.

Το 2005 το 38% των επιχειρηματιών που κατάγονται από το εξωτερικό δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της λιανικής ή της φιλοξενίας και της εστίασης, αλλά το 2014 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 28%, προς όφελος κυρίως των υπηρεσιών με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ή ακόμη του βιομηχανικού τομέα.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης του Ινστιτούτου Μπέρτελσμαν καταγράφηκε ενώ στη Γερμανία υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας της πλημμυρίδας των προσφύγων και των μεταναστών που έφθασαν στη χώρα από την περασμένη χρονιά—πάνω από ένα εκατομμύριο μόνο το 2015. Για τους επιχειρηματίες το εργατικό δυναμικό αυτό ίσως προσφέρει ένα μέσο να παρακάμψουν τα προσκόμματα μιας αγοράς εργασίας που παραμένει προσδεδεμένη στα πτυχία και τους τίτλους.

Το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν χρησιμοποίησε στη μελέτη του τον ίδιο ορισμό για την «προέλευση από το εξωτερικό» με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Destatis), κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πρόσωπα που είχαν ξένο διαβατήριο και εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία μετά το 1949, ή γεννήθηκαν στη Γερμανία και είχαν τουλάχιστον έναν αλλοδαπό γονέα. Αυτό αφορά το ένα πέμπτο του γερμανικού πληθυσμού.

newsbeast.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top