ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου για Κυπριακό: «Όχι σε εγγυήσεις, όχι σε κατοχικά στρατεύματα»

Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου για Κυπριακό: «Όχι σε εγγυήσεις, όχι σε κατοχικά στρατεύματα»

Το Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στην Κρήτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης αλλά και των κοινών δηλώσεων, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρώτος.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η θέση που έχει καταθέσει για το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων είναι γνωστή. «Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα, έχω να δω και τους Κύπριους συναδέλφους μου και ελπίζω να έχει μια θετική κατάληξη αλλά, όπως πάντα λέω, η διεθνής πολιτική χρειάζεται συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι «σάπιους»», τόνισε.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, επίσης, ότι κατά την συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και η διμερής συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο η Ελλάδα πολλάκις καταδίκασε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι «ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ, εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».  .

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση και ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν γίνει για το ζήτημα με την Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα λυθείς τα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και αφού διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Όσον αφορά στις προσφυγικές ροές και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το θέμα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, όπως έχει ο ίδιος κατανοήσει, η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία. «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν από πλευράς τους είναι ότι και η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουν συμφωνήσει» κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top