ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομοσχέδιο για μείωση της σύνθεσης Οικογενειακών Δικαστηρίων ενώπιον της Επ.Νομικών

Νομοσχέδιο για μείωση της σύνθεσης Οικογενειακών Δικαστηρίων ενώπιον της Επ.Νομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα αναμένει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια, για τροποποίηση του Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου και του Νόμου των Οικογενειακών Δικαστηρίων για τις Θρησκευτικές ομάδες, ώστε να προχωρήσει στη 12η τροποποίηση του Συντάγματος για μείωση της σύνθεσης των Οικογενειακών Δικαστηρίων στην εκδίκαση διαζυγίων από 3 σε ένα Δικαστή.

Αυτό αναμένεται ότι θα μειώσει περίπου στο ένα τρίτο το χρόνο εκδίκασης των αιτήσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Οικογενειακών Δικαστηρίων, αφού θα ισοδυναμεί με την πρόσληψη δύο νέων Δικαστών, στο κάθε Οικογενειακό Δικαστήριο.

Κατά τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, απαντώντας στις ερωτήσεις Βουλευτών η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκη Ανδρέου ενημέρωσε τη Βουλή ότι τα δύο νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε από την Επιτροπή πίστωση χρόνου ενός μήνα ώστε να ολοκληρώσει τη νομοτεχνική επεξεργασία.

Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης περαιτέρω ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νομοθετικό πλαίσιο εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου και προς τούτο έχουν συσταθεί δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων και μία ακαδημαϊκών που έχουν ήδη υποβάλει απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες κωδικοποιούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εκπρόσωπος του Πρωτοκολλητείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέφερε πως το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνεί με την προτεινόμενη τροποποίηση καθώς θα εξοικονομηθεί δικαστικός χρόνος. Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως δεν είχε ενώπιον της στατιστικά στοιχεία και ότι παρόλο που ο χρόνος έκδοσης διαζυγίου δεν θεωρείται μεγάλος, είπε πως με την προτεινόμενη τροποποίηση θα τριπλασιαστεί περίπου η ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Οικογενειακών Δικαστηρίων.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Λάρης Βραχίμης ανέφερε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος συμφωνεί με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Επεσήμανε ότι με την τροποποίηση αφαιρείται και τυπικά ο ρόλος της Εκκλησίας στην έκδοση διαζυγίων και εισηγήθηκε όπως κατά την τροποποίηση των περί Δικαστηρίων Νόμων περιληφθεί πρόνοια που να διαλαμβάνει ότι αιτήσεις για περιουσιακές διαφορές, για αξίες, από μία κλίμακα και άνω εκδικάζονται από τον Πρόεδρο του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ζήτησε όπως το Ανώτατο Δικαστήριο υποβάλει τη θέση του στην εισήγηση του Δικηγορικού Συλλόγου, επαναδιατυπώνοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι οι όποιες τροποποιήσεις του Συντάγματος πρέπει να γίνονται με φειδώ. Με τη θέση του κ. Δαμιανού συμφώνησε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε πως είναι αδιανόητο να γίνεται τροποποίηση του Συντάγματος προτού προηγηθεί ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος και δήλωσε ότι θα απέχει από τη συζήτηση, διαμαρτυρόμενος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι η Επιτροπή συζήτησε την τροποποίηση του 111 άρθρου του Συντάγματος, ώστε η διάταξη που διαλαμβάνει ότι η σύνθεση των Οικογενειακών Δικαστηρίων για την εκδίκαση διαζυγίων είναι τριμελής να αντικατασταθεί με νέα διάταξη που θα διαλαμβάνει ότι η σύνθεση των Οικογενειακών Δικαστηρίων είναι μονομελής.

Πρόσθεσε ότι αυτή η τροποποίηση συνεπάγεται και την τροποποίηση των σχετικών περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμων ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα συνταγματικότητας των υφιστάμενων νόμων και τα Δικαστήρια να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Είπε ακόμα ότι ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία να επισπευσθεί η νομοτεχνική επεξεργασία των δύο νομοσχεδίων.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι με την τροποποίηση του Συντάγματος και των περί Δικαστηρίων Νόμων θα επιτευχθεί ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Οικογενειακών Δικαστηρίων, πέραν των αιτήσεων διαζυγίων, όπως αιτήσεις για τη ρύθμιση των περιουσιακών σχέσεων των συζύγων, οι σχέσεις των γονέων με τα τέκνα και άλλες υποθέσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των Οικογενειακών Δικαστηρίων.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Ανδριάνα Νικολάου: «Η δικαίωση θα επέλθει με την σύλληψη αυτών των αδίστακτων δολοφόνων» - Βίντεο

Ήβη Αδάμου: Η σπάνια φωτογραφία με την κόρη της στην πολύχρωμη Κοπεγχάγη

Πόλεμος φατριών: Νέο επεισόδιο έξω από νυχτερινό κέντρο σήμανε συναγερμό – Αυξημένες περιπολίες από Αστυνομία

«Έτρεχε» η Πυροσβεστική: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λευκωσία - Ξεκίνησε από το ψυγείο



Μονή Αββακούμ: Έφτασε ο Νεκτάριος για κατάθεση στην Ανακριτική Επιτροπή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Μονή Αββακούμ: Έφτασε ο Νεκτάριος για κατάθεση στην Ανακριτική Επιτροπή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου έφτασε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο πρώτος από τους μοναχούς που θα προβεί σε κατάθεση ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top