ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί και Τσαβούσογλου δηλώνουν ότι στηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών

Ακιντζί και Τσαβούσογλου δηλώνουν ότι στηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών

Η Τουρκία, σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη και να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον καθένα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα που διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι εγγυήσεις. Από αυτά κάποια θα τα δούμε σε μια πενταμερή διάσκεψη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θεωρούν ότι θα υπάρχει πλέον όφελος να ανταλλάξουν ιδέες σε αυτά τα θέματα σε ένα πιο επίσημο σχήμα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως στην Κρήτη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, αντάλλαξαν απόψεις σε επίσημο επίπεδο για αρκετά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και το Κυπριακό.

Είπε ακόμα πως θεωρεί ωφέλιμο σε μια πενταμερή διάσκεψη να ειπωθούν με επίσημο τρόπο οι απόψεις σε ένα επίσημο όργανο και το λιγότερο – όπως είπε – θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων (brainstorming).

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για αρκετή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, για καλές εξελίξεις αλλά και για δυσκολίες, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα πρέπει να διανυθεί δρόμος ακόμη. “Με καλή πρόθεση, πολιτική αποφασιστικότητα προχωρούμε σε αυτό το δρόμο. Καθορίσαμε το 2016 ως χρονιά λύσης. Θέλουμε να επιτύχουμε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Όλοι μας, και η Τουρκία, στηρίζει αυτόν το στόχο μέχρι τέλους”, πρόσθεσε.

Γι` αυτό το λόγο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, πρέπει να αποφεύγουμε συμπεριφορές που θα μας δυσκολέψουν από το να πετύχουμε αυτόν το στόχο. Ως παράδειγμα έφερε τη βιαστική – όπως υποστήριξε – συμπεριφορά για έρευνες που αφορούν το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνονται βήματα που θα ζημιώσουν τη διαδικασία αντί να μοιρασθούν όλοι αυτόν τον πλούτο με έναν σχεδιασμό που θα γίνει από όλους, κάνοντας αναφορά σε κοινό πλούτο. “Θεωρώ ότι είναι λάθος αντί να σκέφτεσαι αυτή τη διαδικασία (των διαπραγματεύσεων) να κάνεις υπολογισμούς για τις επόμενες εκλογές”, ανέφερε.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top