ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση του λαού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητά ο τέως Πρόεδρος της Βουλής

Ενημέρωση του λαού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητά ο τέως Πρόεδρος της Βουλής

Είναι η ώρα με τη συμπλήρωση του κύκλου των διαπραγματεύσεων να υπάρξει μια συνολική ενημέρωση του λαού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι με λεπτομέρειες, αλλά δίνοντας τη βασική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη βάση των μέχρι τώρα συζητήσεων και των εναπομεινάντων θεμάτων, δήλωσε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του το πρωί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο πολιτικό του γραφείο, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε εξάλλου στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει εφόσον τα μέρη φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Η σύνθεση και η μεθοδολογία της θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, ενώ θέμα της θα πρέπει να αποτελέσει μόνο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, είπε.

«Είναι προφανές ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Απαιτούνται ορθοί και προσεκτικοί χειρισμοί που θα αποτρέπουν διολίσθηση τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας», δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου τις διαρροές είτε πρακτικών, είτε διαφωνιών στο εσωτερικό της διαπραγματευτικής ομάδας είπε ότι «ασφαλώς οι όποιες διαρροές δεν εξυπηρετούν τον στόχο της ενότητας», όμως ζήτησε έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη δυνατή ενότητα, η συναντίληψη και η συναίνεση είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για την ευόδωση του κοινού στόχου της λύσης, ανέφερε όμως ότι για κάτι τέτοιο «απαιτείται η πορεία να είναι σύμφωνη με τη λαϊκή βούληση». Η ενότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για συγκάλυψη υπαρκτών διαφωνιών, καθώς «κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εξαπάτηση του λαού», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι χρειάζεται η εκ των προτέρων διαβούλευση και συνδιαμόρφωση θέσεων και προτάσεων, με βάση το ομόφωνο Κοινό Ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ομήρου ζήτησε την άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση συζήτηση των ζωτικών πτυχών της ασφάλειας και του εδαφικού, λέγοντας ότι είναι παντελώς αδιανόητο η ημερήσια διάταξη να καθορίζεται από την τουρκική πλευρά.

Είπε ακόμη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να διολισθήσει σε υιοθέτηση λογικών χρονοδιαγράμματος και επιδιαιτησίας και πρόσθεσε ότι «μεθοδεύεται Διεθνής Διάσκεψη άγνωστης σύνθεσης που συνιστά εκτροπή από τη συμφωνηθείσα διαδικασία και οδηγεί είτε σε λύση τύπου Ανάν προς το χειρότερο, είτε σε διαπίστωση `ότι το Κυπριακό δεν λύεται και άρα η Διεθνής Κοινότητα εγκαταλείπει την προσπάθεια επιδίωξης λύσης`».

Αναφερόμενος στα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού, είπε ότι μεθοδεύεται η συζήτηση και λύση τους στη Διεθνή ή πολυμερή Διάσκεψη, στα πλαίσια επιδιαιτησίας αλλά και χρονοδιαγράμματος το οποίο λήγει εντός του 2016.

«Είναι προφανές ότι η ρητορική που αναπτύσσεται περί σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις σχετίζεται άμεσα με αυτή τη λογική της επιδίωξης της λύσης μέχρι το τέλος του 2016» είπε και μίλησε για συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία.

Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει σε αυτή την φάση να συζητήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, ούτε οποιασδήποτε άλλης μορφής πολυμερούς Διάσκεψης, την οποία ο κ. Ακιντζί προανήγγειλε για τον Οκτώβριο.

Κατά τον κ. Ομήρου, η απόφαση για το κατά πόσο βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας θα πρέπει να ληφθεί από τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και κανένα άλλο. Εφόσον τα μέρη φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας τότε θα είναι η ώρα για τη Διεθνή Διάσκεψη, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι όροι σύγκλησής της δεν θα πρέπει να υπονομεύουν το κύρος και τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε να προσδίδουν κύρος ή να διευκολύνουν την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τέλος την ανάγκη εμμονής στη δημοκρατική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας σε ότι αφορά τη συνταγματική δομή, διαφορετικά, όπως είπε, η πλειοψηφία θα καταστεί έρμαιο της μειοψηφίας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top