ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ στην Πλατφόρμα Concordia: Ενώπιον του λαού να τεθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο λύσης χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες

ΠτΔ στην Πλατφόρμα Concordia: Ενώπιον του λαού να τεθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο λύσης χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες

Σε ομιλία που απηύθυνε την Δευτέρα (19/9) βράδυ στο συνέδριο που διοργάνωσε με θέμα "το μέλλον της Ευρώπης" , η Πλατφόρμας Concordia σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Ατυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Μπρατισλάβα, στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις κυπρο-ᾱμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για το επόμενο βήμα στο κυπριακό, εν όψει και της τριμερούς συνάντησης της Κυριακής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων κατά την επόμενη περίοδο, με στόχο να έρθουν πιο κοντά τις δύο πλευρές. Έχοντας ως καθοδηγητικό δόγμα την ανάγκη να παρουσιαστεί στο λαό ένα ξεκάθαρο σχέδιο λύσης, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και χωρίς κενά που θα θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του.

"Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουν να επικρατήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν ουσιαστική πρόοδο. Ο στόχος μου παραμένει απλός και ξεκάθαρος: να εξεύρουμε μια βιώσιμη, λειτουργική και συνολική διευθέτηση που θα ενισχύει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μια λύση που θα διατηρεί την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Κύπρου, μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων». 


Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της ΕΕ, της Οικονομίας, του Περιουσιακού υπάρχει ακόμη αρκετός αριθμός θεμάτων στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις. Ιδιαίτερα, διαφορές που σχετίζονται με τα βασικά κεφάλαια του Περιουσιακού, του Εδαφικού, της Ασφάλειας και με την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα και της οικονομικής της διάστασης".
 
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα και με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, ώστε νε πετύχουμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και εντός του 2016 παρά το γεγονός ότι αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος.
 
"Αυτό, διευκρίνισε, βασίζεται στην πεποίθηση μου ότι αν οι δύο πλευρές εμπλακούν εποικοδομητικά και με σεβασμό στις ευαισθησίες η μιας της άλλης τότε μπορούμε να επιλύσουμε τις εκκρεμούσες διαφορές μας έχοντας κατά νου ότι πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να παρουσιάσουμε στο λαό ένα ξεκάθαρο σχέδιο, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και χωρίς κενά που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του». 
 
Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος είπε ότι η συμβολή της «με τρόπο απτό είναι ζωτικής σημασίας και βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας, όπως οι ΗΠΑ, να μεταφέρουν στην Αγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα που θα αποφασίσουν το τελικό αποτέλεσμα της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων».
 
Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά η ευθύνη μας προς τους πολίτες μας είναι να κάνουμε το παν για να επιτύχουμε. Και αν το καταφέρουμε, η Κύπρος θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες της και την ξεχωριστή της γεωγραφική θέση».
 
Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ανέκαμψε λόγω του οράματος, του λεπτομερούς προγραμματισμού, της σύνεσης και της στάσης ευθύνης καθώς και της σκληρής δουλειάς του κυπριακού λαού.
 
Πρόσθεσε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για μια μακρόχρονη αειφόρο ανάπτυξη και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
 
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό διεθνές ενεργειακό κέντρο, με τα αποθέματα φυσικού αερίου αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ανακαλυφθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών να αναβαθμιστούν περαιτέρω αυτές οι συνεργασίες με την προώθηση συγκεκριμένων έργων αμοιβαίου οφέλους.
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι «στρατηγικής σημασίας». Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων, πέρα της συνεργασίας τους στο διπλωματικό τομέα και στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και ασύμμετρων απειλών.
 
Σημείωσε εξάλλου ότι είναι σε εξέλιξη ένας διμερής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για θέματα οικονομικής συνεργασίας, και ήδη «έχουμε δει τις πρώτες σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε το ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει μοντέλο επίλυσης δύσκολων διεθνών προβλημάτων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την παρέμβασή του με την Ατυπη Σύνοδο στη Σλοβακία, λέγοντας ότι «στην Μπρατισλάβα έχουμε αποφασίσει να αρχίσουμε μια διαδικασία ενδοσκόπησης για να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ΕΕ και που οι πολίτες αναμένουν να αντιμετωπίσουμε. Συμφωνήσαμε να αντιδράσουμε κατά τρόπο απτό και γρήγορα στην αντιμετώπιση αυτών των ιδεών και πρωτοβουλιών».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top