ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η 70χρονη τυφλή από την Πάφο κατέρχεται στις Δημοτικές Εκλογές - Συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ

Η 70χρονη τυφλή από την Πάφο κατέρχεται στις Δημοτικές Εκλογές  - Συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ

Με πλήρη συνείδηση κατέρχεται υποψήφια δημοτικός σύμβουλος στο Δ. Πάφου με το ψηφοδέλτιο της «Κίνησης Σωτηρίας Πάφου» . Στόχος της η προώθηση των δικαιωμάτων των αναπήρων στην Πάφο.

Η  Δέσπω Καζέπη  αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όραση της από τα 15 της χρόνια. Σήμερα είναι 70 ετών και ζει στην Πάφο.

Η  δραστήρια γυναίκα συνεχίζει να ζει μετά το ατύχημα που της συνέβη στα 15 της χρόνια,  με αποτέλεσμα να χάσει την όραση της ,να αγωνίζεται και να προσπαθεί αγγίζοντας κάθε ανθρώπινη χορδή και ευαισθησία.

Το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε μετά το τραγικό ατύχημα δεν την βοήθησε να ξαναβρεί την όραση της. Ωστόσο δεν τα έβαλε κάτω.

Είναι απόφοιτη της σχολής Τυφλών και όπως η ίδια δήλωσε στο ΚΥΠΕ, εργάστηκε για  36 έτη ως τηλεφωνήτρια στο Νοσοκομείο Πάφου.

Επιπρόσθετα παρακολουθεί μαθήματα στη Λευκωσία μια φορά τη βδομάδα μέσω του προγράμματος Δια βίου μάθησης,και συγκεκριμένα στο κομπιούτερ και στο  πιάνο.

Ενδιαφέρεται για τα κοινά και για τα άτομα με αναπηρία. Σήμερα είναι συνταξιούχος και αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο στο Δ.Πάφου κυρίως για να βοηθήσει και να προωθήσει τα άτομα με αναπηρία.

Η ίδια ανέφερε πως τα δικαιώματα  της έμαθε να  τα υπερασπίζεται μόνη της, ωστόσο θέλει να προσφέρει στα κοινά.

Ερωτηθείς σχετικά,  η κ. Καζέπη είπε πως την Πάφο την οραματίζεται ως μια πόλη πιο ανθρώπινη για τα άτομα με αναπηρία.

Σήμερα είπε δεν υπάρχουν ράμπες στα δημόσια κτίρια προκειμένου το άτομο με αναπηρία να μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει. Εξάλλου συνέχισε, “οι χώροι στάθμευσης για τους οδηγούς με αναπηρικά προβλήματα είναι πάντα γεμάτα” ενώ “στα φώτα τροχαίας δεν υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός προς διευκόλυνση των τυφλών και αναπήρων, όπως συμβαίνει με τις άλλες πόλεις”.

Στο λεξιλόγιο της δεν υπάρχει η λέξη “ δεν μπορώ” όπως  είπε,  ενώ εκτίμησε πως πάντοτε υιοθετεί “να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν” και “ δίνε χωρίς να παίρνεις”.

Με δύναμη ψυχής η κ. Καζέπη δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως δεν αφήνει κανέναν να της καταπατήσει τα δικαιώματα της επειδή δεν είναι η ίδια αρτιμελής.

Σήμερα η Δέσπω Καζέπη με την βοήθεια συνοδού κολυμπά χειμώνα καλοκαίρι. Επισκέπτεταισυχνά και το βουνό. Η ίδια έχει αναλάβει και ανθρωπιστικό ρόλο αφού εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών στην Πάφο ενώ επί μια 12ετία διετέλεσε μέλος στο Ανώτατο Σώμα της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών.

Kάλεσε τους συμπολίτες της να αντιμετωπίζουν τους ανάπηρους ως αρτιμελείς γιατί όπως είπε πως κανένας άνθρωπος δεν  μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα είναι αρτιμελής μέχρι να πεθάνει. 

Καταλήγοντας η κ.Καζέπη έστειλε προς τα άτομα με αναπηρία  μηνύματα ανθρωπιάς για συνέχιση της ζωής τους με θάρρος και αγωνιστικότητα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Κρανίο που ανήκει σε πλάσμα βάρους 40 τόνων ξεβράστηκε σε παραλία στις ΗΠΑ



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top