ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκλογή Τραμπ φέρνει πιο κοντά την διχοτόμηση της Κύπρου

Η εκλογή Τραμπ φέρνει πιο κοντά την διχοτόμηση της Κύπρου

Απρόβλεπτος. Αυτός είναι ο ορισμός που αποδίδουν όλοι ειδικοί στον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α Ντόναλντ Τράμπ (και) για την εξωτερική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Ο νέος πλέον πλανητάρχης δεν αποτελεί επαγγελματία πολιτικό και την Κύπρο ούτε ακουστά δεν την έχει.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν ξέρει την δεδομένη στιγμή ποια θα είναι η στάση των Η.Π.Α απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα και την εν εξελίξει διαδικασία.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα καθορίζεται κυρίως από τους τεχνοκράτες του υπουργείου εξωτερικών και λιγότερο από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να αναμένουμε δραματικές διαφορές στην στάση των Η.Π.Α απέναντι στην Κύπρο ακόμα και με την ύπαρξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αυτό όμως που προκύπτει μέσα από την εκλογική αναμέτρηση στις Η.Π.Α και την έκβαση του αποτελέσματος είναι η επιβεβαίωση του «απορριπτισμού» που κουβαλούν οι δυτικές κοινωνίες.

Ο Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άρθρωσε έναν αντι – συστημικό  λόγο και η ψήφος προς το πρόσωπο του είχε μεταξύ άλλων και εκδικητικό χαρακτήρα απέναντι στο Αμερικανικό κατεστημένο που ενσάρκωνε η Χίλαρι Κλίντον.

Η ίδια λογική, δηλαδή της απόρριψης, εκφράστηκε και πρόσφατα στο δημοψήφισμα για παραμονή της μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια με το γνωστό Brexit.

Καλά ενημερωμένη πηγή του ThemaOnline προερχόμενη από το κυβερνών κόμμα εξέφρασε την άποψη ότι η επικράτηση του φόβου στις «πολιτισμένες» κοινωνίες αποτελεί ένα φαινόμενο με ραγδαία ανάπτυξη και πολιτική εκμετάλλευση.

Ο Τραμπ λοιπόν, αποτελεί άλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση του δικαιολογημένου ίσως φόβου των πολιτών για σειρά ζητημάτων, η οποία εκφράστηκε πολιτικά. Tο επόμενο δημοψήφισμα στην Κύπρο όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές μας, αν βασιστεί στον φόβο, τότε το «όχι» και κατ’ επέκταση η διχοτόμηση θα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top