ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αιτία του αδιεξόδου στις συνομιλίες του Μοντ Πελεράν

Η αιτία του αδιεξόδου στις συνομιλίες του Μοντ Πελεράν

Αδιέξοδος στη συζήτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία.

Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Εκεί που ήμασταν» - Δήλωση όλο νόημα μετά τη διακοπή των συζητήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί για δείπνο

Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση.

`Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την `Αγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top